Društvo fizičara istočne Hercegovine (DFIH) priredilo je u veče 10. avgusta 2019. u Gradskom parku u Trebinju Treći festival fizike, na kome je brojnoj publici prikazana zanimljivija strana ove nauke predstavljena kroz različite eksperimente. Posjetioci su mogli da pogledaju eksperimente iz mehanike, termodinamike, električne energije, kao i Teslin transformator, Rubensonovu cijev.

DFIH  je na ovaj način želio da pokaže da fizika nije bauk i da nju ne čine samo formule, već i eksperimenti koji, kad se organizuju, budu zanimljivi svima koji imaju priliku da ih pogledaju. Festival služi i da se promoviše fizika kao osnovna prirodna nauka, ali i da predstavi, osim onog osnovnog školskog programa, i neke druge aktivnosti koje se vežu za fiziku. Eksperimentalna strana fizike je  zapostavljena u školama jer većina njih nema opremu pomoću kojih bi se ti eksperimenti izvodili i predstavljali učenicima. 

Kao demonstratori eksperimenata, pored nastavnika fizike iz Gimnazije ''Jovan Dučić'' i Osnovne škole ''Vuk Karadžić'', bili su sadašnji i nekadašnji talentovani učenici ovih obrazovnih institucija.

Gradski park je ljeti veoma ugodno i za posjetioce frekfentno mjesto, pa su mnogi tokom dvočasovnog posmatranja imali priliku da na veoma vedrom nebu iznad Trebinja kroz teleskop pogledaju Mjesec i planete Jupiter i Saturn. Među posjetiocima bili su i turisti iz drugih dijelova Srpske, FBiH, Srbije i inostranstva - članovi internacionalne filharmonije iz SAD, Njemačke, Kine, Južne Koreje; kao i turisti iz Turske. 

Ovogodišnji festival pomogli su Grad Trebinje, Američki kutak i Trebinjsko astronomsko udruženje.

3ffad 01

3ffad 03

3ffad 05

3ffad 16

3ffad 18

POGLEDAJTE CEO ALBUM FOTOGRAFIJA

 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...