U Istraživačkoj stanici Petnica tokom prethodnog vikenda održana je 18. po redu godišnja Konferencija mladih naučnika „Korak u nauku“. Konferenciju je svečano otvorio direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

Ndegva

„Korak u nauku“ je centralni godišnji događaj u Istraživačkoj stanici Petnica. Skoro 200 učesnika, srednjoškolaca, studenata i naučnika tokom 4 dana diskutovaće rezultate 95 istraživačkih projekata iz 20 naučnih oblasti, koji su realizovani ove godine u Petnici. Ove godine Konferencija slavi svojevrsno punoletstvo.

Direktor kancelarije Svetske banke je otvarajući skup između ostalog rekao: „Važno je da mladi ljudi koji su iskazali dodatno interesovanje za bavljenje naukom dobiju odgovarajuću podršku. Raduje me da ova institucija, Petnica, tu podršku pruža na odličan način. Nove generacije koje stasavaju treba da znaju da je budućnost razvoja, i ličnog i društvenog, u znanju.“

ISP1

Pored učesnika iz Srbije ova Konferencija ima i regionalni karakter, pa su svoje rezultate predstavili i srednjoškolci iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije. Ovo je bila prilika da se mladi upoznaju, razmenjuju iskustva i stečena znanja, i osmišljavaju planove za buduća istraživanja. Svi učesnici su imali mogućnost da o svojim istraživanjima razgovaraju sa naučnicima i istraživačima sa fakulteta i instituta.

„Iskoristite vreme na ovoj Konferenciji da diskutujete o svemu što ste protekle godine radili. Slušajte druge i razmišljajte da li vi možete nešto da doprinesete u njihovim projektima. Ideje i  inovacije su uvek tu negde sakrivene, samo treba da razmišljamo i one će se stvoriti. Koristite svaku situaciju da i danas i sutra u životu učite iz vašeg i tuđeg iskustva. Tako možete biti bolji i od sebe samih i od svojih roditelja i nastavnika.“ – poručio je učesnicima Konferencije Vigor Majić direktor Istraživačke stanice Petnica.

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna instirucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Njene aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade - na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije.

ISP3


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...