Pet od devet članica i osnivača Saveza astronoma amatera Srbije napustilo je proteklih dana ovo udruženje. Ovaj korak je rezultat dogovora postignutog na sednici Upravnog odbora SAAS, koja je održana 12. marta 2011. godine u Novom Sadu.

Savez astronoma amatera Srbije (SAAS) su napustili:

  • Astronomsko društvo “Alfa“, Niš
  • Astronomsko društvo “Milutin Milanković”, Zrenjanin
  • Astronomsko društvo “Novi Sad“, Novi Sad
  • Astronomsko društvo “Lira” Novi Sad
  • Astronomsko društvo “Univerzum“, Bačka Palanka

Izvod iz zapisnika sa sednice Upravnog odbora SAAS-a:

Na sastanku su bili prisutni: Janko Mravik (AD Univerzum, Bačka Palanka), Milan Milošević (AD Alfa, Niš), Aleksandar Zorkić (AD Lira, Novi Sad), Rade Marjanović (AD Novi Sad, Novi Sad), Srđan Penjivrag (AD Milutin Milanković, Zrenjanin),

Dva društva AD Novi Pazar iz Novog Pazara i AD Milutin Milanković iz Pančeva ranije su obavestili članove Upravnog odbora da, iz opravdanih razloga, ne mogu da prisustvuju sastanku.

Dragan Radmilović, predsednik SAAS, i dva astronomska društva nisu se odazvala pozivu na sastanak Upravnog odbora niti su članove obavestili o razlozima nedolaska.

Godinu dana nakon osnivanja, Savez astronoma amatera Srbije (SAAS) je suočen sa brojnim problema u svom radu. Od osnivačke skupštine nije održan ni jedan sastanak članova Upravnog odbora, nadzorni odbor nije formiran na način predviđen statutom a skupština nije formirana niti je jasno ko treba da čini skupštinu. Tokom postojanja SAAS članovi Upravnog odbora nisu bili upoznati, a samim tim ni saglasni, sa najvećim brojem aktivnosti koje su realizovane u ime SAAS.

Razlog za ovakvo stanje u SAAS je predsednik, Dragan Radmilović, koji odluke donosi sam i ralizuje aktivnosti SAAS svojom voljom, bez informisanja i saglasnosti većine drugih članova. Članovi Upravnog odbora o realizovanim aktivnostima najčešće su saznavali nakon njihove realizacije, sa sajta Saveza, koji se tokom proteklih nekoliko meseci nalazi pod kontrolom predsednika. Sva dokumentacija i pečat  SAAS su isključivo dostupni i pod kontrolom predsednika.

Tokom proteklog perioda od osnivanja SAAS predsednik je bojkotovao sve velike susrete astronoma amatera u Srbiji.

Na osnovu prethodno obavljenih neformalnih razgovora sa nekim članovima AD Ruđer Bošković utvrđeno je da je Dragan Radmilović samo član tog društva i da nikada nije ovlašćen da zastupa njihove interese u SAAS, utvtvrđeno je i da AD Ruđer Bošković nikada nije formalno pozvano da bude osnivač ili član Saveza. Prisutni članovi Upravnog odbora jednoglasno su zaključili da je nepohodno da se od AD Ruđer Bošković traži zvanična potvrda ove priče. Tokom dosadašnjeg rada SAAS Dragan Radmilović, predsednik Saveza, tvrdio je da je AD Ruđer Bošković odbilo da bude osnivač i član SAAS.

Prisutni članovi Upravnog odbora SAAS ustanovili su da niko od njih nije upoznat sa finansijskim radom društva i završnim računom.

Zbog nepostojanja komunikacije između predsednika i članova SAAS, brojnih poznatih i mogućnosti postojanja nepoznatih problema nastalim radom predsednika, prisutni članovi Upravnog odbora jednoglasno su zaključili da Savez astronoma amatera ne ostvaruje ciljeve i ne radi na način predviđen statutom.

Jednoglasno je odlučeno da svi prisutni članovi SAAS treba da upoznaju svoja matična društva sa trenutnom situacijom i predlože svojim društvima da napuste Savez astronoma amatera Srbije.

 

 



Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 1 dan ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 1 dan ranije
  • yagodinac said More
    Peking a ne Bejdžing. 2 dana ranije
  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 5 dana ranije

Foto...