downloadUpravljanje savremenim organizacijama zasniva se na ekonomiji znanja, a nauka se smatra četvrtim i ključnim faktorom privrednog razvoja.

Svakodnevni život savremenog čoveka čvrsto je povezan i isprepletan sa dostigućima nauke i tehnologije. Mnoga od tih otkrića bila su epohalna, promenivši dalji tok razvoja civilizacije kao, na primer, pronalazak točka, parne mašine, električne energije, mikročipa, dešifrovanje DNK.

Dalji tehničko–tehnološki napredak stvoriće uslove za još bolji život i rad ljudi i pomoći će u rešavanju nekih problema sa kojima se čovečanstvo i dalje suočava: bolesti, glad, globalno otopljavanje, kolonizacija svemira...

Međutim, nauka se u Srbiji zapostavlja. Samo 0.3% GDP-a se u Srbiji izdvaja za nauku, što nas stavlja na samom dnu lestvice u Evropi kad su u pitanju izdvajanja za nauku. Naučne institucije su uglavnom slabo razvijene, a naučna istarživanja se ne podstiču. Sve je manji broj svršenih srednjoškolaca koji upisuju neki prirodni fakultet jer ih obrazovni sistem i trenutna situacija u zemlji ne podstiču dovoljno na takav korak. Sa druge strane, već godinama je u našoj zemlji ispoljena tendencija odliva mozgova. Mladi, perspektivni ljudi, puni novih ideja, odlaze u inostranstvo kako bi se bavili naukom tamo gde za to postoje bolji uslovi i gde se njihov rad više ceni i poštuje.

Prepoznavajući potrebu za većim angažovanjem mladih u oblast nauke, AIESEC u Nišu po prvi put organizuje projekat „Dani nauke“ koji ima za cilj da podstakne mlade da se bave naukom i da im ukaže na ekonomsku isplativost iste.

Projekat će biti realizovan u periodu od 18.3 do 15.4.2011. i sastoji se iz tri dela: predavanja za učenike srednjih škola, konkurs za esej na temu iz oblasti nauke namenjen srednjoškolcima i predavanja za studente ekonomskih nauka Univerziteta u Nišu. Studenti niškog Univerziteta i eminentni stručnjaci iz sveta nauke i ekonomije pokušaće da na jedan zanimljiv i nesvakidašnji način približe nauku mladima iz jednog totalno drugačijeg ugla. Oni će komplikovane naučne teoreme prikazati kroz svakodnevne probleme i nedoumice jednog mladog čoveka.

AIESEC je međunarodna platforma koja omogućava mladima da otkriju i razviju sopstvene potencijale kako bi imali pozitivan uticaj na društvo. Prisustvom na više od 1700 univerziteta u preko 107 zemalja, AIESEC je najveća studentska organizacija na svetu.

Milena Stevanović
Menadžer za komunikacije projekta „Dani nauke”
AIESEC u Nišu
Mobilni: +381.63.7454.056
Kancelarija: +381.18.528.647
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 1 dan ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 1 dan ranije
  • yagodinac said More
    Peking a ne Bejdžing. 2 dana ranije
  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 5 dana ranije

Foto...