kamera

The Three Body Problem

3BPscena

Scena iz YT

Nisam očaran TV serijom Problem tri tela, ali ipak sugerišem da je pogledate. Ona je sad hit, puno se priča o njoj, pravljena je po knjizi koja je izuzetno dobro prošla u Americi (dobila je prestižnu nagradu Hjugo), ali i u drugim zemljama, pa i kod nas. Može se naći na Netflixu i čujem da je to do sada najskuplja TV serija te kuće. Visoka cena govori o kvalitetnim vizuelnim scenama. 

Problem tri tela je prvi roman u trilogiji kineskog književnika Ljua Cisina. Objavljen je 2008. u Kini, a kod nas 2019. U romanu se govori o nadolazećoj vanzemaljskoj civilizaciji sa jasnom pretnjom nama Zemljanima. Vanzemaljci dolaze iz sistema sa tri zvezde – koje se kreću jedna oko druge, a što je inače slučaj u fizici poznato kao problem tri tela. 

Po knjizi su snimljene dve verzije TV serije, jedna kineska (2023.), druga američka (2024).

Knjigu nisam čitao, ali je o njoj za AM pisao prof. M. Mijić. Međutim profesor se u analizi knjige bavio fizikom, a ne njenim sadržajem. Pročitajte taj članak obavezno.

Serija je otvorila i nametnula više vrlo interesantnih pitanja, ali na mnoga nije odgovorila. U svega osam nastavaka sigurno nije ni mogla da učini to.

U samoj Knini na društvenim mrežama američka verzija nije dobro prošla i bojim se da je to zbog sve većeg kulturološkog jaza između dve zemlje. Kinezi zameraju što se radnja serije ne dešava isključivo u Kini, što glavni likovi nisu svi Kinezi, što je jedan od glavnih likova žena, a ne muškarac kao u romanu, a kažu i da glavna glumica nije dovoljno lepa.

O Kulturnoj revoluciji danas Kinezi imaju sve mutniju predstavu pa nasilje s početka serije tumače kao želju Zapada da demonizuje Kinu itd. Inače Netflix nije dostupan u Kini, ali zato postoje piratske verzije te Netfliksove serije koje se masovno gledaju. 


PROBLEM TRI TELA

U fizici, problem tri tela je problem određivanja trajektorija za svako od tri tela koja međusobno interaguju samo gravitacionom interakcijom. Prvi ko se bavio ovim problemom bio je Isak Njutn, a problem je pod imenom problem tri tela nazvao d'Alamber. Problemom su se bavili brojni poznati naučnici poput Ojlera i Lagranža. Krajem 19. veka nemački matematičar Hajnrih Bruns je dokazao da se problem tri tela ne može rešiti analitički. (Vikipedija)


Na kraju da dodamo da je planirano više nastavaka ove serije.

 

 


Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 6 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 2 dana ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 2 dana ranije

Foto...