Evropska svemirska agencija, ESA istražuje upotrebu 3D bioprintinga kao medicinske podrške dugotrajnijim ekspedicijama u svemiru i naseljavanju planeta. Vodeći stručnjaci razgovarali su o ovome na dvodnevnoj radionici u ESA-inom ESTEC centru u Noordvijku u Holandiji, u septembru 2018. godine.

46492986 10156609820220667 6017941397280129024 o

Na isti način kao što i standardni 3D štampači koriste plastiku ili metale za konstrukciju trodimenzionalnih predmeta, 3D bioštampači bi koristili "bio-inks" na bazi ljudskih ćelija, hranjivih materija i materijala potrebnih za regeneraciju telesnog tkiva kao što su koža, kosti i hrskavica. Privremene "skele" mogu se istovremeno odštampati kako bi se obezbedila stabilnost i optimalni fizički uslovi za promovisanje rekonstrukcije.

Štampanje celih organa se planira za sledeću deceniju i podrazumeva preciznu kombinaciju više vrsta ćelija i tkiva koja bi radili zajedno, kao jedan.

Učesnici radionice razgovarali su o trenutnom statusu 3D bioštampe. Još uvek treba raditi na unapređenju prakse od laboratorijskih istraživanja do mogućnosti primene na zemaljskim pacijentima kao i na astronautima, što je medicinski, tehnološki i regularni izazov.

Detaljnije na: ESA

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...