Voja Antoni Da li postoje stvari koje ne postoje

Iz knjige 

Da li postoje stvari koje ne postoje,  Voje Antonića  

 

Veština kritičkog razmišljanja

mislilacbig

Profesor Džejms Let (James Lett), teoretičar i autor nekoliko knjiga iz antropologije, na seminaru pod nazivom “Antropologija i paranormalno” koji održava svojim studentima, nudi zanimljiv način pojednostavljenja i standardizacije metoda za izvođenje dokaza i ispravnih zaključaka. Po njemu, glavni razlozi za tako rašireno verovanje u paranormalne pojave su sledeći: 

  1. Neodgovornost masovnih medija koji eksploatišu i unovčavaju sklonost publike ka verovanju u nepostojeće. 
  2. Iracionalan pogled na svet, koji se bazira na nestvarnim tvrdnjama kao što je postojanje života posle smrti ili na mistifikacijama nekih naučnih dostignuća i tehničkih naprava, na primer detektora laži. 
  3. Neefikasnost obrazovnog sistema, koji ne uči studente kako da steknu veštinu kritičkog zaključivanja. 

Cilj ovog seminara je da pomogne u ispravljanju trećeg nedostatka time što studente, koji manje - više znaju šta da misle, uči i kako da misle, a da se pri tom sačuvaju od predrasuda i zamki koje ih vrebaju pri donošenju zaključaka. Umesto da insistira na složenim antropološkim teorijama, on nudi pojednostavljeni metod koji je sveo na samo šest pravila. Ako neka tvrdnja padne na nekom od ovih testova treba je odbaciti, a ako uspešno položi svih šest, ona time neće biti automatski dokazana (jer ništa ne garantuje da se sutra neće pojaviti neki novi argument), ali to, po rečima autora, ipak pruža dovoljno povoda da verujemo u nju. Za početak, evo naziva ovih pravila: 

1. Oborivost,
2. Logika,
3. Sveobuhvatnost, 
4. Poštenje,
5. Ponovljivost i 
6. Dovoljnost. 

Prva tri pravila neophodna su za logičko zaključivanje, a poslednja tri su pragmatički (delotvorni) uslovi koji treba da budu ispunjeni da bi tvrđenje moglo da se proglasi valjanim. Pošto ovako grubo navedeni nazivi pravila ne znače mnogo, svako od njih ćemo opširnije objasniti. 

Osim primera koje je naveo sam profesor Let, poslužićemo se i primerima iz proslavljene drame “Balkanski špijun”, koju je pisao Dušan Kovačević. U ovoj satiričnoj priči glavni junak Ilija tvrdoglavo pokušava da dokaže svoju bolesnu tezu da je njegov podstanar zapravo strani plaćenik, što stvara bezbroj situacija koje vrve od pogrešnih zaključaka izazvanih greškama u zaključivanju i kršenjima pravila koje profesor Let navodi na svom seminaru. 

  

Voja Antoni Da li postoje stvari koje ne postoje
Spisak članaka iz knjige:
Voja Antonić Da li postoje stvari koje ne postoje
 

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 23 sati ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 1 dan ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 1 dan ranije
  • yagodinac said More
    Peking a ne Bejdžing. 1 dan ranije
  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 5 dana ranije

Foto...