Voja Antoni Da li postoje stvari koje ne postoje

Iz knjige 

Da li postoje stvari koje ne postoje,  Voje Antonića  

kvantni svet vikipedija

Koji je odgovor na sve ove paradokse? 

Mnoge pristalice misticizma delimično su prisvojile znanja iz kvantne teorije i iskoristile ih za potvrdu svojih teza. Pristalice pokreta Novog doba stvorile su neku vrstu kvantnog misticizma, koji se služi fragmentima naučnog znanja u stalnom traganju za postmodernističkim izrazom, ponavljajući neprestano da oni, za razliku od nauke, imaju odgovor na pitanje šta je to realnost

Osim toga, mnogi savremeni prodavci “magle” izraz kvantno pridodali su nazivu svoje delatnosti, u nadi da će tako ostvariti povoljan utisak na publiku. Fizičar Dipak Čopra (Deepak Chopra) objavio je 1989. godine bestseler “Kvantno lečenje” u kome tvrdi da je moguće izlečiti sve bolesti ako se uloži dovoljna količina mentalne energije. On iznosi svoju teoriju da je “sav fizički svet, uključujući i naša tela, samo reakcija na naša opažanja. Mi stvaramo naša tela kao što stvaramo iskustva sveta u kome živimo”. Bolest i starenje samo su iluzije koje sami sebi priređujemo, pa uz angažovanje svesti možemo da ostvarimo ideal večite mladosti i zdravlja. 

Emi Gosvami (Amit Goswami) u knjizi “Samosvesni univerzum: Kako svest stvara materijalni svet”, iznosi gledište po kome kvantna mehanika dokazuje postojanje natprirodnih pojava: 

Parapsihički fenomeni, kao što su vidovitost i napuštanje sopstvenog tela, samo su primeri nelokalnog delovanja svesti... Kvantna mehanika podržava ovu teoriju tako što podnosi krunski dokaz za nelokalno postojanje svesti. 

Svi ovi “dokazi” proizilaze iz nepoštovanja jedne proste činjenice: kvantna teorija bavi se mikro svetom, koji ni po čemu nije nalik makro svetu, u kome se mi krećemo i koji opažamo. U svetu subatomskih čestica vladaju pravila koja, kad se prenesu u naš makro svet, zaista izgledaju nestvarno. Mikro svet ne možemo da vidimo pa ga zato predstavljamo matematičkim modelima i upoznajemo kroz eksperimente; u ovim modelima često postoji prostor koji ima više od tri dimenzije, vreme teče unazad ili se kao sasvim normalne pojavljuju beskonačne veličine. Ma kako čudno to izgledalo, svi ovi fenomeni u kvantnoj teoriji “rade” sasvim ispravno mada bi, primenjeni na bilo koju teoriju koja objašnjava pojave u makro-svetu, doveli do kraha te teorije. Pravila kvantne mehanike ne važe u makro - svetu. 

 

Voja Antoni Da li postoje stvari koje ne postoje
Spisak članaka iz knjige:
Voja Antonić - Da li postoje stvari koje ne postoje
 

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 3 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...