Potoje neke tvrdnje u vezi kretanja Meseca koja nam teško idu u glavu i koja treba lepo, polako objasniti.

1.

Kako to da nam je Mesec stalno okrenut jednom istom svojom stranom, a ipak se okreće oko sebe? Mnogima to nije jasno. Evo objašnjenja. 

Stanete na sred sobe licem prema prozoru. Zatim se lagano okrenete oko sebe, sve dok se ponovo ne nađete licem prema prozoru. Tako ste napravili jednu svoju rotaciju, jednom ste se okrenuli oko sebe.

Sad stavite stolicu na sred sobe, stanete ispred nje, opet okrenuti licem prema prozoru (i prema stolici). Idete oko stolice tako da je stalno gledate. Kada završite krug oko nje, opet ćete gledati ka prozoru. Napravili ste jedan krug oko stolice i jednom ste se okrenuli oko sebe. OK?

sinhronarotacija

E to radi i naš Mesec. Stalno se okreće oko Zemlje jednim svojim «licem» i kada zatvori krug istovremeno je napravio i jednu svoju rotaciju. O ovome smo pisali ovde.

Naš Mesec je gravitaciono «zaključan». Jedna njegova revolucija (a to je jedan obilazak oko Zemlje) jednaka je jednoj njegovoj rotaciji (jednom njegovom okretu oko sopstvene ose). Kažemo da je Mesečevo kretanje sinhrono.

Evo filmića:

i još jednog:

2.

Ako gledamo putanju Meseca iz velike daljine, iznad ekliptike (to je putanja Zemlje oko Sunca) ne vidimo nikakve krugove.

Neke čitaoce je zbunilo to što smo rekli da se, posmatrano iz nebeskog pola, ne vide krugovi Meseca oko Zemlje. Jedan čitalac je čak rekao kako nam opis putanje Meseca nije tačan. Ali pogledajte ovu sliku. Jeste malo zbunjujuće, u početku.

kretanje2

Pozajmili smo sliku iz Wikipedije na kojoj je ucrtano kretanje Meseca oko Zemlje. Kada stavite kursor na sliku videćete SAMO Mesec i njegovu putanju. Tu ćete videti i da nema nikakvih krugova Mesečeve staze oko Zemlje. Interesantno, zar ne? Mesec zapravo ima talasastu putanju, a ipak obilazi Zemlju.

Je l sad jasno? Jeste, mora da bude.

 


KRETANJE MESECA


 


Komentari   
Aleksandar Zorkić
+2 #9 Aleksandar Zorkić 11-01-2019 18:03
Citat milutin:
Ne znam ko je dao objašnjenje kroz primer rotacije meseca i "pojašnjenje" kako uvek gledamo istu stranu meseca, ukoliko on ima punu rotaciju oko sopstvene ose - ali je primer sa stolicom i prozorom besmislica, .....

Morate pokušati ponovo da pročitate taj primer i da odgledate priložene animacije. Uostalom, stavite stolicu i obiđite je kako je objašnjeno i videćete da ste se obrnuli i oko svoje ose.
milutin
0 #8 milutin 11-01-2019 16:00
Ne znam ko je dao objašnjenje kroz primer rotacije meseca i "pojašnjenje" kako uvek gledamo istu stranu meseca, ukoliko on ima punu rotaciju oko sopstvene ose - ali je primer sa stolicom i prozorom besmislica, jer se nismo rotirali oko sopstvene ose, krećući se na predočeni način. Ukoliko mesec ima rotaciju, neki deo planete i posmatrača sa zemlje će videti i drug stranu meseca. Dakle, objašnjenje nije adekvatno.
Aleksandar Zorkić
0 #7 Aleksandar Zorkić 05-09-2018 14:03
Citat Dejan:
Zasto onda neke "pege" u jednom trenutku nisu gore pa zatim dole?

Koje sad pege?
Dejan
0 #6 Dejan 05-09-2018 11:18
Zasto onda neke "pege" u jednom trenutku nisu gore pa zatim dole?
Aleksandar Zorkić
0 #5 Aleksandar Zorkić 30-04-2018 18:03
Citat milorad:
dobar dan,

Čitajte. Evo možete da krenete odavde: https://sh.wikipedia.org/wiki/Kretanje
Ineče, Sunce nije 360.000.000 km daleko od nas, to je sasvim pogrešan podatak.
milorad
0 #4 milorad 28-04-2018 19:44
dobar dan, meni nijedno objasnjenje nema smisla, prvo kazete da se nesto okrece a onda tvrdite da se ne okrece jednom recju zbunjujete citaoce. kazete da sunce sa celim sistemom putuje i sve planete i sateliti se okrecu oko njega kao i sateliti u ovom slucaju mesec. kako je moguce da su u prirodi ne vidi ni jedno kretanje. ili da vas pitam gde ja to treba da stojim da bi video makar jedno kretanje. na bilo kojem video prikazu vidimo kako se sve savrseno okrece i rotira a u prirodi vidimo da su sunce i mesec priblizno iste velicine i da se oni krecu bez rotacije i kako je moguce da ja golim okom vidim sunce koje je 360.000.000 km daleko ja ne verujem da moje oko moze toliko daleko da vidi bilo sta a da ne pricam da jos sa te daljine nesto ili neko emituje toplotu. molim ako ima neko da je doktorirao ovu temu da lepo objasni deo po deo da bi svako razumeo. mozda sam ja glup. hvala unapred MVR Sasa
Ljubomir
0 #3 Ljubomir 22-02-2017 23:54
-
- Da, on se tako sporo okrece oko njegove ose da se to tesko uocava. Dobro dodje crvena oznaka.
-
Aleksandar Zorkić
0 #2 Aleksandar Zorkić 22-02-2017 11:57
Citat Ljubomir:
-
- To znaci da se Mesec ne okrece oko njegove ose, vec oko Zemljine ose ili u svakom slucaju oko neke ose koja NE prolazi kroz loptu Meseca.
-

Okreće se i oko svoje ose. Pa to se lepo može videti u prvoj animaciji u članku.
Ljubomir
0 #1 Ljubomir 21-02-2017 23:05
-
- To znaci da se Mesec ne okrece oko njegove ose, vec oko Zemljine ose ili u svakom slucaju oko neke ose koja NE prolazi kroz loptu Meseca.
-
Dodaj komentar


 

leksikon 190

stranica posmatraci2019

CURRENT MOON


tvastronomija18

Osnove (2)