Pre nekoliko dana Ljubinko Jovanović nam je poslao fotografiju magline Konjska glava u svim tonovima. Sada je tu fotografiju obradio i poslao u boji. Pogledajte je:

horsehead-b450

Veća fotografija: 885x658 px; 11770x1316 px

orionU središtu ove fotografije nalazi se tamna maglina nazvana Konjska glava (engl. Horsehead). Smeštena je u sazvežđu Orion, južno od zvezde Alnitak u Pojasu lovca i predstavlja samo najmarkantniji deo mnogo većeg Orionovog oblaka.

Od nas je udaljena 1500 godina, što znači da je sada vidimo onako kako je ona izgledala u vreme kada je živeo kralj Artur. Sloveni su u to doba otkrivali čari Balkana i razmišljali da se trajno nastane na njemu.

Konjska glava je jedan od najpopularnijih nebeskih objekata među astrofotografima. Ovu fotografiju je snimio Ljubinko Jovanović

Ekspozicija 17x20min (Ha filter).

Tamne magline su difuzne magline koje se sastoje od međuzvezdane prašine (submikronske čestice) različitog molekulstkog sastava, a primećuju se jer zaklanjaju vidljivu svetlost zvezda ili drugih sjajnih objekata koji se nalaze iza njih. Nazivaju se i apsorpcione magline

Vikipedija

Williamina Paton Stevens Fleming circa 1890sGlavu je otkrila Viliamina Fleming (Williamina Fleming, 1857-1911), škotska astronomkinja. Priča o Viliamini je interesantna. Radila je kao služavka kod profesora Edvarda Pikeringa (Edward Charles Pickering 1846-1919, američki astronom) koji je iznerviran nesposobnošću svojih muških asistenata jednom povikao kako bi posao bolje odradila i njegova služavka. Kasnije se pokazalo da je to bilo više nego tačno. Pikering, koji je u to vreme bio direktor Harvard College Observatory je Viliaminu zaposlio na opservatoriji da obavlja administrativne poslove a ona je tu, između ostalog, osmislila poseban sistem oznaka zvezda, učestvovala u sastavljanju zvezdanog kataloga (u koji je ubeležila 10 000 zvezda), otkrila 59 maglina, preko 310 promenljivih zvezda, 10 novih itd. Usput je otkrila i Konjsku glavu 1888.

Pogledajte i ove fotografije Ljubinaka Jovanovića:

Meduza na nebu – IC 443

Pronaći lisicu u NGC2264

Pet fotografija dubokog neba

Odabrane fotografije u Vikimediji


Komentari

 • Dragan Tanaskoski said More
  S druge strane skoro sve je predvidela. 18 sati ranije
 • Baki said More
  Retko koja naučna fantastika uspeva da... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Ne znam, da li znate, ali naš je jezik,... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Nekoliko desetina hiljada svetlosnih... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Nešto me zanima. Znamo, da je... 3 dana ranije