Astronomski Instrumenti

Upotreba štapa u astronomiji

gnomon

Znate li šta je na crtežu? Danas bismo rekli - štap zaboden u zemlju, ali u drevna vremena bio je to moćan i precizan astronomski instrument. Stručno se zove gnomon i to je prvi astronomski instrument koji je čovek stvorio. Toliko je jednostavan da drugi nije mogao biti. Ne znamo ko ga je i kada otkrio i verovatno se sam, spontano nametnuo nezavisno na vise mesta. Pominje se u Kini od pre više hiljada godina, zatim u Mesopotamiji i starom Egiptu, pa u Heladi, Rimu itd.

Opširnije: Upotreba štapa u astronomiji

Write comment (0 Comments)

Paralelogram - kako da ga napravite

paralelogram_smsmParalelogram je jedna od najboljih, ako ne i najbolja montaža za astronomsko posmatranje dvogledom. Ona je relativno jednostavna za pravljenje, iako njena cena po prodavnicama astro opreme i nije tako mala.

Evo kako možete sami da napravite ovu montažu i zatim uživate u njenoj funkcionalnosti. Ona se može napraviti od drveta, aluminijumskih ili čeličnih cevi, ali i neke tvrđe plastike, zavisno od toga koliki teret treba da nosi, tj. koliko je velik i težak vaš dvogled.

Opširnije: Paralelogram - kako da ga napravite

Write comment (3 Comments)

Testiranje optike teleskopa

1Testiranje optike na zvezdi ne zahteva nikakve posebne instrumente i može biti urađeno napolju na noćnom nebu. I pored ovoga test je toliko senzitivan da otkriva i ukazuje najmanju defektivnost optike teleskopa. Test takođe otkriva mnoge probleme koji nisu greška na teleskopu i koji se mogu otkloniti.

 

 

Opširnije: Testiranje optike teleskopa

Write comment (1 Comment)

Svbony 305 pro full - I deo

kamera

Dugo sam razmišljao da nabavim neku planetarnu kameru koju bih usput koristio i za gajding. Izbor je pao na Zwo Asi 120, ali njena cena je vremenom samo bila sve skuplja. Zwo je brend koji se izgradio na dobrim kamerama sa jakom podrškom. Ipak ko se seća njihovih početaka zna da su u u startu teško nalazili svoje mesto u opremi astronoma amatera.

 

Opširnije: Svbony 305 pro full - I deo

Write comment (2 Comments)

ŠTA SE VIDI KROZ TELESKOP?

planetePosmatrajući nebo možemo zapaziti mnoštvo objekata i nebeskih pojava. Da bi smo videli više toga, nisu nam potrebna ogromna uveličanja. Jednostavan binokular sa uvećanjem od 7 puta već pokazuje kratere na Mesecu, Jupiterove mesece i sjajne komete. 

Ukratko ćemo opisati šta se može videti manjim, a šta većim teleskopom:

 

 

Opširnije: ŠTA SE VIDI KROZ TELESKOP?

Write comment (1 Comment)

Komentari

 • Ljubomir said More
  -
  - Ne vidimo vanzemaljsku... 23 sati ranije
 • Siniša said More
  Zanimljiv komentar, u kome se pominje... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Interesantan tekst. U blizini... 2 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Naredna generacija veliki teleskopi u... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobat tekst. Moguć samo u domenu... 3 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka