Zagonetni kosmos

Sudar galaksija kamerom Habla

The NASA ESA Hubble Space Telescope captured this striking view of UGC 2369

Ovo je još jedna zadivljujuća scena iz galerije nebeskih slika. Apstraktna šara predivnih živopisnih boja. Ali to je samo privid i uskoro, već za nekoliko miliona godina, scena će biti sasvim drugačija. Prema kosmičkim merilima ovo je samo jedan treptaj, jer već u sledećem sve će biti drugačije.

Galaksija Igla

NGC4244

Ovo je jako interesantna galaksija, posebno primamljiva astrofotografima zbog svog neobičnog izgleda. 

Njena NGC oznaka je 4244, a nalazi se i u Kaldvelovom katalogu pod brojem 26, ali je najpoznatija po nadimku galaksija Igla. A zašto se zove igla, ne treba objašnjavati. 

 

Pogled na NGC 4710

hs 2009 30 a large webObjekat dubokog neba sa kataloškom oznakom NGC 4710 spiralna je galaksija smeštena u sazvežđu Berenikina kosa. Budući da je posmatramo gotovo postrance, lako možemo uočiti njen centralni oval. Centralni ovali spiralnih galaksija sadrže najveći deo supstancije samih galaksija, zbog čega je njihovo proučavanje veoma važno.

Fotografija četiri „junaka“

m101Kada četiri Nasina junaka udruže svoje snage, ne može se očekivati da nastane ništa drugo osim – predivne fotografije. Zaista, slika u kojoj možete uživati nastala je udruženim snagama četvorke, koju čine „Habl“ (Hubble Space Telescope), „Čandra“ (Chandra X-ray Observatory), „Spicer“ (Spitzer Space Telescope) i „Galeks“ (Galaxy Evolution Explorer).

NGC 1275

ngc1275-crop

Iz serije Zagonetni kosmos!

Ovo je NGC 1275, nebeski objekat poznata i kao Perseus A ili Caldwell 24. Od nas je udaljen 237 miliona svetlosnih godna...

Divni ARP 142

ARP-142-160Iz serije Zagonetni kosmos!

Ovo je još jedan dragulj u galeriji fotografija Svemirskog teleskopa Habl. Na slici, u donjoj polovini, vidimo ples dve galaksije u susretu. Gornja na ovoj fotografiji je spiralna, ali sada već sasvim deformisana pod gravitacionim uticajem donje, eliptične galaksije.

 

NGC 457 - Sova

ngc-457-crop

Iz serije Zagonetni kosmos!

Detalj NGC 457, otvorenog zvezdanog jata, među ljubiteljima posmatranja noćnog neba poznatijeg pod imenom Sova Snimio Zlatko Orbanić. Vidite u nastavku celu fotografiju.

Cigara

M82-149

Iz serije Zagonetni kosmos!

Ova predivna apstraktna nebeska šara je daleka galaksija NGC 3034, poznatija po svom nadimku: Galaksija Cigara, a i po drugoj kataloškoj oznaci: M 82.