Zagonetni kosmos

Cassiopeia A na „nišanu“ IXPE

 CassCrop

EKSPLOZIJA SUPERNOVE jedan je od najdramatičnijih događaja u svemiru. Prilikom jedne jedine takve eksplozije oslobodi se enormno velika količina energije, toliko velika da često sama supernova svojim sjajem nadmaši stotine milijardi zvezda u svojoj matičnoj galaksiji, pri čemu udarni talas nastao eksplozijom dostiže ogromne brzine, bliske brzini svetlosti.

 

Opširnije: Cassiopeia A na „nišanu“ IXPE

Write comment (0 Comments)

Misteriozni supermehur u maglini

hubble n44 419cOvo je samo jedna od bezbroj misterija u svemiru. U Velikom Maglanovom oblaku, oko 170.000 svetlosnih godina daleko od nas nalazi se emisiona maglina N44. Njen prečnik iznosi oko 1000 svetlosnih godina, a vidimo je zahvaljujući njenom jonizujućem gasu. Ono što je u ovom oblaku interesantno je, ne ono što u njemu postoji, već ono što ne postoji. U sredini magline nalazi se gigantska rupa, ili supermehur, prečnika oko 250 svetlosnih godina. Uzmite da prečnik Sunčevog sistema iznosi oko dve svetlosne godine pa ćete dobiti bar grubu predstavu o veličini ove zjapeće praznine

 

Opširnije: Misteriozni supermehur u maglini

Write comment (0 Comments)

Cygnus Loop Nebula

 crop

Fotografija dole  je još jedan prilog nepresušnoj galeriji zadivljujućih formi nebeskih objekata. To je ostatak eksplozije supernove koja se dogodila pre između 5000 i 8000 godina. Zove se Cygnus Loop Nebula a od nas je udaljena 1500 svetlosnih godina. U vreme kada svetelost koju danas vidimo potekla ka nama Atila hunski zvani Bič Božji harao je Evropom i sukobljavao se sa Istočnim i Zapadnim rimskim carstvom, a u Britaniji vladao je legendarni kralj Artur. 

 

Opširnije: Cygnus Loop Nebula

Write comment (0 Comments)

Abell 2813

 abell2813.crop

Ovo je važna i vredna fotografija, ne samo u naučnom, nego i u estetskom smislu. Na njoj vidimo jato galaksija Abell 2813, a između njih kosmičke crve. Obratite pažnju na njih oni su krunski dokaz Ajnštajnove teorije opšte relativnosti koja govori o uticaju gravitacije na svetlosne zrake.

Opširnije: Abell 2813

Write comment (0 Comments)

Svemirska fontana

 a2597 lg sm

U sazvežđu Vodolija, od nas udaljeno nešto više od milijardu svetlosnih godina, nalazi se predivno galaktičko jato Abell 2597. Mada je njegova fotografija vizuelno atraktivna, ovo jato zanimljivo je i zato što supermasivna crna rupa – za koju se pretpostavlja da se nalazi u njegovom središtu...

 

Opširnije: Svemirska fontana

Write comment (0 Comments)

„Sedam sestara“ u infracrvenom domenu

 m45crop

Redni broj 45 u čuvenom katalogu francuskog astronoma Šarla Mesjea (Charles Messier) pripada prelepom zvezdanom jatu Plejade. Smešteno u severozapadnom delu sazvežđa Bik, na srednjem rastojanju od 444 svetlosnih godina od Sunca, ovo otvoreno zvezdano jato nama je najbliži Mesjeov objekat. M45 oštrookom posmatraču otkriva svojih sedam najblistavijih zvezda; ali čak se i običnim dvogledom može videti ...

 

Opširnije: „Sedam sestara“ u infracrvenom domenu

Write comment (0 Comments)

Sudar galaksija kamerom Habla

The NASA ESA Hubble Space Telescope captured this striking view of UGC 2369

Ovo je još jedna zadivljujuća scena iz galerije nebeskih slika. Apstraktna šara predivnih živopisnih boja. Ali to je samo privid i uskoro, već za nekoliko miliona godina, scena će biti sasvim drugačija. Prema kosmičkim merilima ovo je samo jedan treptaj, jer već u sledećem sve će biti drugačije.

Opširnije: Sudar galaksija kamerom Habla

Write comment (0 Comments)

Galaksija Igla

NGC4244

Ovo je jako interesantna galaksija, posebno primamljiva astrofotografima zbog svog neobičnog izgleda. 

Njena NGC oznaka je 4244, a nalazi se i u Kaldvelovom katalogu pod brojem 26, ali je najpoznatija po nadimku galaksija Igla. A zašto se zove igla, ne treba objašnjavati. 

 

Opširnije: Galaksija Igla

Write comment (0 Comments)

Pogled na NGC 4710

hs 2009 30 a large webObjekat dubokog neba sa kataloškom oznakom NGC 4710 spiralna je galaksija smeštena u sazvežđu Berenikina kosa. Budući da je posmatramo gotovo postrance, lako možemo uočiti njen centralni oval. Centralni ovali spiralnih galaksija sadrže najveći deo supstancije samih galaksija, zbog čega je njihovo proučavanje veoma važno.

Opširnije: Pogled na NGC 4710

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • Aleksandar Zorkić said More
  Uveren sam da su sve to obrađene... 22 sati ranije
 • Duca said More
  Zanima me da li pogled uživo odgovara... 23 sati ranije
 • Baki said More
  Hipoteza o "tamnoj materiji". Čitajući... 1 dan ranije
 • Ljubomir said More
  -
  - Ne vidimo vanzemaljsku... 3 dana ranije
 • Siniša said More
  Zanimljiv komentar, u kome se pominje... 3 dana ranije

Foto...