ELECTRA

interreg banner 710x183 srb

Ponovo u Baji

IMG 0932

Kad sam prošli put bio u Baji pomislio sam da više neću videti taj grad jer se naš projekat Electra završavao i za Baju će me vezivati još samo lepa sećanja i ništa više. I zaista projekat se zvanično završio poslednjeg dana februara ove godine, ali zbog niza nepredvidljivih okolnosti, te poremećaja na svetskom tržištu (zbog čega nismo uspeli blagovremeno da nabavimo planiranu opremu – dakle, potpuno bez naše krivice), tražili smo, a zatim i dobili produžetak. Pa zbilja nije moglo drukčije. Prvo je ponuda kvalitetnih teleskopa najednom dramatično opala, a zatim je još dramatičnije počela da raste njihova cena. Shodno tome apertura planiranog teleskopa je počela da se smanjuje na mesečnom nivou iako smo u početku imali na računu potrebna sredstva… Zapravo nisam o tome hteo da pričam, nego o našem putovanju u Baju.

 

Opširnije: Ponovo u Baji

Write comment (1 Comment)

Tracking the Astronomical Heritages of Northen Bcska

Kupola

Rukovodilac IPA projekta ELECTRA, i direktor astronomske opservatorije u Baji, dr Tibor Hegediš je napisao stručni rad o razvoju astronomije na području Severne Bačke u Mađarskoj, uz očekivanja da će i sa naše strane neko dati svoj prilog o razvoju astronomije u vojvođanskoj Bačkoj.

 

 

 

 

 

Opširnije: Tracking the Astronomical Heritages of Northen Bcska

Write comment (0 Comments)

Otvorena izložba astrofotografije M. Gagića

IMG 9286

Dobar astrofotograf pre ili kasnije doživi iznenadni i snažan, vrlo prijatan emotivni šok. Mesecima odlazi u planinu, bira mrkli mrak, onda satima noću snima okružen tišinom i komarcima. Sluša tiho, uspavljujuće zujanje motora montaže, pilji u monitor, ponekad se smrzava, usamljen je ko planinar u steni i živi tako u miru i tišini i harmoniji sa prirodom i sa čitavim kosmosom da bi onda najednom upao u kovitlac, buru i viku na otvaranju svoje izložbe. 

 

Opširnije: Otvorena izložba astrofotografije M. Gagića

Write comment (1 Comment)

Izložba astrofotografije u Novom Sadu

izlozbaMG

MGagicVrlo lep događaj očekuje nas 15. novembra ove godine, u Novom Sadu. Tog dana će, u Arhivu Vojvodine (Žarka Vasiljevića 2A), u 19 sati biti otvorena izložba astrofotografija Miloša Gagića, istoričara po vokaciji, inače astronoma osmatrača sa decenijskim iskustvom rada na brojnim i amaterskim i profesionalnim teleskopima i kamerama.

 

Opširnije: Izložba astrofotografije u Novom Sadu

Write comment (0 Comments)

ELECTRA: izlet na Zasavicu

krava

Iz Zasavice su nam javili da ne dolazimo u subotu. Kažu, nemojte u subotu, biće velika gužva, nećete vam biti komotno kao prošlih godina, nego dođite u nedelju. A kad smo u nedelju stigli ono na parkingu milion automobila. Ako ne i više. To je prosto neverovatno koliko je ljudi stiglo. Iako je bila nedelja. Dan je bio više nego lep i krasan, možda i najlepši ove jeseni, pa je valda to razlog masovne navale na Zasavicu.

 

Opširnije: ELECTRA: izlet na Zasavicu

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • dragant said More
  Pošto smo videli negativnu kritiku... 15 sati ranije
 • Danicic Predrag said More
  Vidimo se dolazim da budem dosadan... 23 sati ranije
 • Siniša said More
  Nije reč o superiornosti, već o... 3 dana ranije
 • Anonymous said More
  hvala :D :D :D
  dobro vece 3 dana ranije
 • dragant said More
  Pošto su Sinišin komentar i komentari... 4 dana ranije

Foto...