Oprema

Test super teškog bustera kompanije SpaceX završio u plamenu

1

Test Super Heavy (super teškog) bustera (raketnog potisnika) za prvu orbitalnu Starship letilicu kompanije SpaceX-a završio se tako što je plamen neočekivano izbio iz raketnih motora. Test je obavljen 11.7.2022 u SpaceXovom kompleksu Starbase u Boka Čiki, u Teksasu.

 

Opširnije: Test super teškog bustera kompanije SpaceX završio u plamenu

Write comment (0 Comments)

Astronauti u opasnosti

EVA 3

Radna odijela za otvoreni svemir nisu ispravna

Radna odijela astronauta koja se koriste prilikom izlazaka izvan svemirskog broda ili postaje prava su mala tehnološka čudesa koja omogućavaju čovjekov rad i boravak izvan sigurnosti interijera svemirskog doma. Zakaže li odijelo dok se astronaut nalazi u otvorenom svemiru svega je nekoliko desetaka sekundi ili u najboljem slučaju minut, dva do sigurne smrti. 

 

Opširnije: Astronauti u opasnosti

Write comment (0 Comments)

Da li Mask i njegov 'SpaceX' greše?

1Koji bi materijal uporediv sa nerđajućim čelikom mogao biti efikasniji i jeftiniji za 'SpaceX-ovu' raketu 'Starship'? Da li je prednost čelika samo u ceni? Koja vrsta nerđajućeg čelika se trenutno koristi za 'Starship'? Da bi stvarno razumeo zašto ga danas koriste, dobro je imati na umu da 'SpaceX' nije od početka koristio nerđajući čelik već ugljenična vlakna – čak su napravljeni i prototipovi.

 

Opširnije: Da li Mask i njegov 'SpaceX' greše?

Write comment (0 Comments)

Ko je bolji: 'SpaceX-ov' motor 'Raptor' ili ruski RD-180?

1'Reptori' su porodica Maskovih metanskih motora planiranih za buduću raketu 'Starship' koja bi trebala da učestvuje u istraživanju Meseca i kolonizaciji Marsa. RD-180 je ruski dvokomorni kerozinski motor čiji koreni su u mašinama koje su pokretale sovjetsku lunarnu 'Energiju. Danas nema sajta gde se ovi motori ne pominju kao pokretači američkih vojnih raketa 'Atlas V'. Rusi su sve donedavno prodali preko 120 ovih moćnih motora za $23 miliona svaki

 

 

Opširnije: Ko je bolji: 'SpaceX-ov' motor 'Raptor' ili ruski RD-180?

Write comment (9 Comments)

Skafander - poslednja linija zaštite

12-60Odavno se zna da ljudi nisu u stanju da žive u otvorenom kosmosu – ekstremne temperature od -150° C do +200° C, smrtonosno zračenje, mikrometeoriti, i što je najvažnije – vakuum, odn. otsustvo spoljnjeg pritiska okoline, u kome nema onog što nama treba, a to je kiseonik. Otsustvo spoljnjeg pritiska izaziva ključanje svih tečnosti, kojih u organizmu ima mnogo, a bez kiseonika čovekov mozak može da živi samo par minuta....

Opširnije: Skafander - poslednja linija zaštite

Write comment (3 Comments)

'Terran' raketa: Kopiranje 'SpaceX-a' unutar Sjedinjenih država

1Aeronautička kompanija 'Relativity Space' poslednjih meseci je postala poznata zahvaljujući dobrom ulaganju svojih financija. Ova američka kompanija nije previše eksponirana u medijima, ali razvija dve rakete koje, ako krenu napred, obećavaju da će dati puno tema za razgovor: 'Terran 1' i 'Terran R''Terran 1' je mali lanser dizajnom ne mnogo različit od mnogih koji su preplavili tržište poslednjih godina. Nasuprot tome, 'Terran R' je osvojio sve naslove zbog svojih gracioznih linija i zbog toga što u osnovi predstavlja smanjenu kopiju 'SpaceX-ovog' sistema 'Starship''Relativity Space' je NewSpace startup smešten u Long Beachu (Kalifornija) koji su 2015. osnovali inženjeri Tim Ellis i Jordan Noone. Kao i druge New Space kompanije, njihov kratkoročni cilj je da razviju raketu koja bi stekla uporište na konkurentnom tržištu mikro-lansera. Propusnica im je Aeon 1, motor na metan – zapravo prirodni gas – i tečni kiseonik, koji može da stvori potisak između 69 i 113 kN. Motor, izrađen 3D printingom od posebne legure, testiran je preko 400 puta u Nasinom Stennis centru.

 

Opširnije: 'Terran' raketa: Kopiranje 'SpaceX-a' unutar Sjedinjenih država

Write comment (0 Comments)

X-33, letilica koja je mogla da donese revoluciju u putovanju u kosmos

2Krajem prošlog stoleća NASA je počela da razvija letilicu koja je, da je bilo više para i lobiranja, mogla da revolucionira pristup orbiti. Reč je, naravno, o X-33, projektu koji je većina – ali ne i ja – praktički zaboravila, a koji je ipak postao pravi mit u istoriji astronautike. Za mnoge je X-33 bio velika propuštena prilika, poslednji ozbiljan pokušaj stvaranja jeftinog, višekratnog lansirnog sistema koji je mogao da unese revoluciju u pristup kosmosu.

 

Opširnije: X-33, letilica koja je mogla da donese revoluciju u putovanju u kosmos

Write comment (2 Comments)

Komentari

 • dragant said More
  Sobzirom da je sve daleko od Zemlje, pa... 1 dan ranije
 • Mладен Поповић said More
  Sviđa i se ideja povezanih letova lakih... 2 dana ranije
 • boriss said More
  Dobra stvar....napravio sam od drveta i... 2 dana ranije
 • boriss said More
  Pozdrav svima,koji čitaju AM.Eto... 2 dana ranije
 • Danilo94 said More
  jovana83 i Duca HVALA odlicno pitanje a... 3 dana ranije

Foto...