Oprema

Najveća digitalna kamera ikada napravljena sa svojstvom legata istraživanja prostora i vremena

DigitalnaKamera 1

Posle dve decenije rada naučnici i inženjeri u SLAC Nacionalnoj akceleratorskoj laboratoriji Ministarstva energetike (DOE) i njihovi saradnici završili su kameru Legacy Survey of Space and Time (LSST).

 

Opširnije: Najveća digitalna kamera ikada napravljena sa svojstvom legata istraživanja prostora i vremena

Write comment (0 Comments)

Staršip izveštaj: 18.11.2023: Uspešno odvajanje i dve eksplozije

1

Nakon 212 dana popravki i nadogradnji, SpaceX je  pokušao drugi integralni (u dva stepena) test let Staršipa, i poboljšanja su bila očigledna. Poslednji let bio je 20. aprila ove 2023. godine i završio se eksplozijom nakon  problema sa lansirnom rampom, motorima, unutrašnjim požarima itd. Ovaj put smo videli veoma različit rezultat od paljenja motora sve do konačne eksplozije.

 

Opširnije: Staršip izveštaj: 18.11.2023: Uspešno odvajanje i dve eksplozije

Write comment (0 Comments)

SpacX lansira drugi test letenja zvezdanog broda

SpaceXTest2

SpaceKs cilja u subotu drugi let Starshipa. Kompanija je dobila regulatorno odobrenje za let. Let će imati novododati vrući prsten za postavljanje, omogućavajući brodu da se odvoji od pojačivača dok motori za pojačavanje još rade. Grupa sadrži višestruke nadogradnje u poređenju sa prvim letom, uključujući 63 nadogradnje koje je SpaceKs podneo FAA da bi ublažio probleme sa prvog leta. Pre lansiranja, SpaceKs će zatvoriti put, evakuisati selo i okolinu i očistiti potencijalni radijus eksplozije.

 

Opširnije: SpacX lansira drugi test letenja zvezdanog broda

Write comment (0 Comments)

Teleskopi na Mesecu bi preobrazili astronomiju

MesecCrop

Zamislite ovakvu osmatračku noć: nebo kristalno čisto, bez prašine, bez vlage, bez oblaka, zapravo bez atmosfere. Zvezde gotovo da se i ne kreću i praćenje vam i ne treba. Nema sumraka nego ili je dan ili noć. Čim Sunce zađe možete da posmatrate i snimate. Zapravo vam ni Sunce ne smeta ako ne gledate direktno u njega. I osmatračka noć vam traje ne nekoliko časova, već nekoliko nedelja.

 

Opširnije: Teleskopi na Mesecu bi preobrazili astronomiju

Write comment (2 Comments)

Test super teškog bustera kompanije SpaceX završio u plamenu

1

Test Super Heavy (super teškog) bustera (raketnog potisnika) za prvu orbitalnu Starship letilicu kompanije SpaceX-a završio se tako što je plamen neočekivano izbio iz raketnih motora. Test je obavljen 11.7.2022 u SpaceXovom kompleksu Starbase u Boka Čiki, u Teksasu.

 

Opširnije: Test super teškog bustera kompanije SpaceX završio u plamenu

Write comment (0 Comments)

Astronauti u opasnosti

EVA 3

Radna odijela za otvoreni svemir nisu ispravna

Radna odijela astronauta koja se koriste prilikom izlazaka izvan svemirskog broda ili postaje prava su mala tehnološka čudesa koja omogućavaju čovjekov rad i boravak izvan sigurnosti interijera svemirskog doma. Zakaže li odijelo dok se astronaut nalazi u otvorenom svemiru svega je nekoliko desetaka sekundi ili u najboljem slučaju minut, dva do sigurne smrti. 

 

Opširnije: Astronauti u opasnosti

Write comment (0 Comments)

Da li Mask i njegov 'SpaceX' greše?

1Koji bi materijal uporediv sa nerđajućim čelikom mogao biti efikasniji i jeftiniji za 'SpaceX-ovu' raketu 'Starship'? Da li je prednost čelika samo u ceni? Koja vrsta nerđajućeg čelika se trenutno koristi za 'Starship'? Da bi stvarno razumeo zašto ga danas koriste, dobro je imati na umu da 'SpaceX' nije od početka koristio nerđajući čelik već ugljenična vlakna – čak su napravljeni i prototipovi.

 

Opširnije: Da li Mask i njegov 'SpaceX' greše?

Write comment (0 Comments)

Ko je bolji: 'SpaceX-ov' motor 'Raptor' ili ruski RD-180?

1'Reptori' su porodica Maskovih metanskih motora planiranih za buduću raketu 'Starship' koja bi trebala da učestvuje u istraživanju Meseca i kolonizaciji Marsa. RD-180 je ruski dvokomorni kerozinski motor čiji koreni su u mašinama koje su pokretale sovjetsku lunarnu 'Energiju. Danas nema sajta gde se ovi motori ne pominju kao pokretači američkih vojnih raketa 'Atlas V'. Rusi su sve donedavno prodali preko 120 ovih moćnih motora za $23 miliona svaki

 

 

Opširnije: Ko je bolji: 'SpaceX-ov' motor 'Raptor' ili ruski RD-180?

Write comment (9 Comments)

Komentari

 • Goran Stanković said More
  Uporno se previdja ili prećutkuje... 16 sati ranije
 • polux11 said More
  Naljutiće se Kinezi što njihove... 2 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Neka vam uspije,baš lepo!!!!!!!lp 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar izbor. Kakva je budućnost... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Prvo zabeleženo zapažanje T CRB-a... 4 dana ranije

Foto...