Nauka

Nauka i pseudonauka (27) Gausova kriva

g1

Voja Antoni Da li postoje stvari koje ne postoje

Gausova kriva

Uzmimo u ruku 20 novčića i bacimo ih na sto. Koliko je palo na “glavu”, a koliko na “pismo”? Verovatno je da ima približan broj i jednih i drugih, jer je to najverovatnija mogućnost (“entropija zatvorenog sistema raste”, rekli bi fizičari, koji entropiju izjednačavaju sa količinom nereda). A da li može da se pojavi svih 20 “glava”? Svakako da može, mada to nije mnogo verovatno: možemo da očekujemo da će se to dogoditi u jednom od oko milion slučajeva. 

 

Opširnije: Nauka i pseudonauka (27) Gausova kriva

Write comment (1 Comment)

Nauka i pseudonauka (27) Procena

Football iu 1996 Crop

Voja Antoni Da li postoje stvari koje ne postoje

Od pogrešne procene do verovanja

Često nam je potrebno da procenimo koliko je verovatan neki događaj. Ako, recimo, bacimo novčić, postoji 50% mogućnosti da padne na “glavu” i isto toliko da dobijemo “pismo”. Kolika je verovatnoća da ćemo do kraja dana osetiti zemljotres? Veoma mala, ali svakako veća od nule. A da će tokom sledećeg meseca pasti kiša? Velika, ali ipak manja od 100%. Za neke događaje možemo sa velikom tačnošću da procenimo verovatnoću, ali neke situacije su varljive i lako navedu na pogrešnu procenu. 

 

Opširnije: Nauka i pseudonauka (27) Procena

Write comment (0 Comments)

Popularizacija nauke: Primeri

48284161402 71f9ba82f3 o

 

PRIMERI

Ilustrujmo sve ovo primerima iz fizike. Kada me pitaju da li postoji jedna knjiga koju treba da pročita svaki fizičar, ja odmah odgovaram da je to Fajnmanova knjiga Karakter fizičkog zakona (postoji relativno novo izdanje kluba NT [7]). U toj knjizi on pokušava da laicima objasni šta to rade fizičari i kako zaključuju. Slično tome, nobelovac Lion Ledermen u knjizi Božija čestica [8] (napisanoj za potrebe propagande SSC-a) pokušava da objasni ljudima kako razmišljaju istraživači fizike čestica i kako uopšte mogu da bilo šta zaključe kada je sve to daleko od naših čula.

 

Opširnije: Popularizacija nauke: Primeri

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • Baki said More
  Gauss je voleo da kaže da je matematika... 8 sati ranije
 • polux11 said More
  Genijalne stvari su tako jednostavne.... 13 sati ranije
 • Neđo said More
  Ovo je đavolje pitanje :)

  Svakako,... 14 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  S druge strane skoro sve je predvidela. 1 dan ranije
 • Baki said More
  Retko koja naučna fantastika uspeva da... 2 dana ranije

Foto...