Iz arhive Slavka Stojanova

GG

G alileo Galilej se rodio 15. februara 1564. godine, a 400 godina kasnije, 1964, italijanska pošta je u promet pustila ovaj koverat i marke sa njgovim likom. Pre desetak godina jedan takav koverat jedospeo u ruke Slavka Stojanova i, proslavljajući sredinom februara 450 godina od rođenja velikog italijanskog astronoma, predstavljamo vam ovaj lep i interesantni koverat.. 

Od rođenja Galileja danas je prošlo 450 godina (i petnaestak dana) i tim povodom predstavljamo vam ovu lepu i interesantnu razglednicu.

 
Nekoliko fotografija Slavka Stojanova:
 

Kometa ISON iz Novog Sada

Trag aviona na Sunčevom disku

4 velika Jupiterova satelita

Pocepana pega na Suncu

Na toj slici postavio sam žutu liniju između Merkura i tačke desno. Ako se to rastojanje promeni do poslednjeg snimka, znači u pitanju je telo koje se brzo kreće. Tu istu liniju paralelno prenosim i na sliku 3b i da – vidi se da se desna tačka dosta pomerila. Ali, i Merkur se brzo kreće oko Sunca, a i nebeski svod je zakrivljen, hm… nisam baš sasvim siguran da li sam dobro uradio merenje. Zato na prvoj slici gde sam snimio i Saturn, to je slika 2c, postavljam novu, zelenu liniju između Merkura i Saturna. Tu istu liniju prenosim na poslednju sliku 3b i vidim da je stvarno došlo do promene položaja.

Setim se: Saturn se kreće sporije od Merkura, smatraću da se on nije pomerio, hajde da mi on predstavlja zvezdu nekretnicu. Na slikama 2c i 3b postavljam još jednu, plavu liniju između Saturna i tačke desno i opet je vidljivo da se sporna desna tačka pomerila i to tačno u pravcu Sunca (crne strelice) – dakle to je kometa ISON. Ako sam pogrešio, neka me čitaoci AM isprave.

Slika 1a je u originalu jako tamna jer je to prva slika koju sam snimio u mrklom mraku i to napamet u predviđeni deo neba, pa je naknadno jako posvetljenja u računaru i zato ima tako izraženi šum. I slika 2a je prilično tamna, pa dajem i uvećanu verziju 2b na kojoj se bolje uočavaju tačkice.

Za ljubitelje astronomije, najbolja slika je ona potpisana, bez rednog broja, pa posle svih pomoćnih i dobro “išaranih” slika, tu ostavljam za uživanje.


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži