Klima, njene promene i od čega te promene zavise spadaju u najznačajnije teme i nauke i politike s kraja prošlog i početka ovog veka. Monogo toga je rečeno i čini se kao da je donesen konačni sud koji za promene klime osuđuje čoveka. Ovih osam epizoda, međutim, govore nešto sasvim drugo. Pogledajte ih. Posle pročitajte i komentar dr Draženka Nenadića, na ovoj stranici dole:

Epizoda 1

Epizoda 2

Epizoda 3

Epizoda 4

Epizoda 5

Epizoda 6

Epizoda 7

Epizoda 8

KOMENTAR

"Ja sam već neko vreme bio skeptik o priči da se klima drastično menja pod uticajem antropogenog faktora, pogotovo upoznajući se sa činjenicom da je tokom bliže i dalje prošlosti dolazilo da velikih klimatskih varijacija. Najbolji primer je (kao što je i rečeno i u seriji) malo ledeno doba ili topli srednji vek pre njega. I tako, idući unazad, smenjivali su se topli i hladni intervali u ovom našem velikom interglacijalu bez uticaja čoveka. Prema tome, klima se stalno menja, a uticaj čoveka samo donekle, po meni, potpomaže te promene, ali nije toliko značajn kao što se govori. Čovek više zagađuje svoju sredinu upotrebom raznih hemikalija i otpuštanjem mnoštva štetnih gasova, nego što, verujem, utiče na klimatske promene. Možda zato, što je planeta danas mnogo naseljenija i što imamo brz prenos informacija, svaka promena se više uočava i izgleda nam drastičnija nego što je to bilo u prošlosti, kad je dolazilo do sličnih ili mnogo gorih dešavanja. Prema tome, serija na neki način podržava moje pritajeno mišljenje, koje svakako još treba da se potvrdi drugim činjenicama i stavovima.

Nije mi samo jasno, ako bi usled sprečavanja "globalnog otopljavanja" bila zaustavljena i zabranjenja emisija štetnih gasova koja bi uticala na industrijski razvoj i razvijenih zemalja, kako onda zvanična Amerika, ali i druge razvijene zemlje, stoje iza toga. Zar to neće usporiti i njihov razvitak, a ne samo siromašnog dela sveta, pogotovo Afrike. Tu mi nešto ne štima!!!! Kakvu to politiku vode????"

Dr Draženko Nenadić

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 3 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...