artemisI drugi pokusaj2

Sljedeća prigoda početkom narednog tjedna

Danas, subota 03.09.2022., u 17:19 po našem vremenu (UT+2) nakon neuspjelih popravaka  tehničkih problema na raketi SLS otkazano je njezino lansiranje u misiji Artemis I oko Mjeseca.  Ovo je drugi po redu, neuspješni, pokušaj lansiranja Mjesečeve kompozicije. Nova šansa u ponedjeljak kasno navečer ili srijedu rano ujutro!

Što se događa s uzdanicom povratka amerikanaca na Mjesec? Najjednostavnije rečeno iz rakete curi gorivo, ventili ne zaptivaju, raketni motori nisu u mogućnosti raditi u normativnom režimu. Astronautika ne trpi greške. Pri svakom polijetanju raketa, aviona.. bilo kakve tvorevine u domeni aeronautike i astronautike ispravnost mora biti maksimalna. Problemi, otkazi i katastrofe na taj su način svedene na minimum. Rakete, letjelice, avioni, sonde nikad neće dobiti dozvolu za polijetanje ukoliko sve „lampice nisu u zelenom“. Ipak, moramo znati kako su sve ove stvari najnormalnija stvar u inženjerskom svijetu. Problemi će prije ili poslje biti riješeni i Artemis I krenuti put  Mjeseca. Čak i da se putem, nakon lansiranja dogodi katastrofični događaj, to može samo usporiti cijeli program. Ukoliko se u narednim danima ne riješe problemi raketa će morati nazad u veliki hangar a to već znači lansiranje dogodine. To bi značajno poremeitilo cijeli vremenik misija Artemis I, II, III, koji je uzgred budi rečeno zaista optimističan. Amerikanci su uložili veliko znanje, tehnologiju, iskustvo i novce u odiseju povratka čovječanstva na Mjesec. Hod je to po tankoj žici tehnološkog ponora u slučaju neuspjeha. Hoćemo li se na Mjesec vratiti? Da! To nije upitno, samo je pitanje kada.

Upoznajte“ astronaute“ koji lete u misiji Artemis I; Iako u kapsuli svemirskog broda Orion nema astronauta sjedala  nisu prazna. Tri od njih četiri su zauzeta. Na njima se nalaze „tehnički astronauti“ i to; Zapovjednik misije Moonikin Campos, specijalna humanoidna lutka namijenjena ispitivanju utjecaja ubrzanja i vibracija na ljudsko tijelo. Ime je dobila po inženjeru Arturo Campos, čovjeku koji je bio od ključne važnosti pri spašavanju posade Apolla 13 (1970.). Lutka zapovjednika Camposa na sebi nosi astronautsko odijelo identično onom koje će ljudi nositi u pilotiranim misijama koje slijede.

artemis astronauti helga i zohar

Tu su i astronauti Helga i Zohar, anatomski humanoidni torzoi koji će služiti za ispitivanje utjecaja radijacije na organe ljudskog tijela pri dugotrajnim misijama izvan Zemljine orbite. Unutrašnjosti njihovih torza vjerno su preslikana ljudska anatomija s senzorima koji glume srce, bubrege, pluća, reproduktivne organe.. Jedna je lutka „naga“ a druga „obučena“ u obično, unutarnje, radno odijelo  astronauta.

No nisu samo lutke-astronauti u Orionu. Tu si nama itekako dobro znane kreature, evo njihova popisa; lutka Snoopy iz crtanog filma, lutkica ovce Aardman također poznata iz crtića, Kate, Kyle, Julia i Sebastian iz LEGO svijeta.. Ima još zanimljivih stvarčica poput muzejskog djelića raketnog motora iz Apollo programa, nekoliko grama Mjesečeve površine koju su sedamdesetih astronauti prikupili tijekom boravka na tlu nama tako bliskog a tako dalekog svijeta. 

ZANIMLJIVOST; Sličnu vrstu „astronauta i lutkica“ koristila je i Astronomska udruga Vidulini pri misijama ABPL HISTRION 108 i 110 te HISTRION 201 i 202DV. Na prvima je bila lutka MINION (Mellani Sabo, AUV) i M-BOT Veli Vrh (Osnovna škola Veli Vrh, Pula) a na drugima posadu su pored ostalih eksperimenata činila i dva žohara; „Fažana“ i „Pula“ (AUV). Njihovi potomci danas se nalaze u specijalnom terariju na ispitivanjima (CAB, Ivica Lađarević) i letjeti će kao nova posada kasnije tijekom ove godine u misijama HISTRION 203 i 206.

Divovska raketa SLS u misiji Artemis I ima još dvije šanse za polijetanje, ponedjeljak od 23:12 (90 minuta lansirnog prozora) i srijeda od 00:57 (samo 24 minute lansirnog prozora), po našem lokalnom vremenu (UT+2). Ukoliko Artemis I ne poleti cijela se kompozicija vraća u veliku servisnu zgradu što u prijevodu znači najmanje mjesec dana odgode a moguće i naredne godine. Inženjeri i rukovodeći kadar NASA jako su oprezni, katastofa misije Artemis I na samom startu cijelu bi priču pomaknula najmanje dvije godine u budućnost!

artemis astronaut campos
artemisI hangar 
 

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...