Nekoliko puta smo bili na Carskoj bari, dobro je poznajemo, bar taj njen osnovni, turistički deo, i radovali smo se novom susretu. Tu, na bari smo prošlih godina videli nedirnutu prirodu, upoznali vodiče, tu je za nas jedom Miša Bracić organizovao večeru, carski riblji paprikaš, odatle smo noću, daleko od svetala grada, posmatrali nebeske objekte i sada smo na Carsku baru krenuli kao da idemo kući.

AZCL7669 copy

Ali ovog puta (subota 24. sepbembra) sve je bilo malo drugačije. Kod hotela nas niko nije dočekao. Zapravo hotel više i ne radi. Čujemo da ga je kupio neki privatnik. Sve oko hotela i u njemu je zaleđeno, nepokretno i mrtvo. Od zatvorenog hotela do početka turističke staze otišli smo sami, a tamo nas nije dočekao naš vodič nego neki čuvar. Vodič, tako kažu, više ne radi na Carskoj bari. Mnogi radnici su izgubili posao, i njihov broj se prepolovio. Vodič je, kažu, sada u Novom Sadu, i svira na ulici kao ulični muzikant. Još se javlja na telefon i svojim starim klijentima objašnjava kako on eto nije više na Carskoj bar i kaže im da ga ne zovu više. 

Ovaj čuvar koji nas je dočekao bio je vrlo ljubazan i hteo je sve da pomogne i sve da nam objasni i kaže, samo nema on onu elokvenciju i iskustvo starog vodiče. Kaže nam da ga pitamo šta nas interesuje pa će nam on reći. A gosti najčešće i ne znaju šta ih interesuje jer ništa zapravo ne znaju. Tek kada znate nešto otvara vam se milion pitanja.

Onda se pojavilo još nekoliko ljudi, koji kao da su iz šume iznikli, ali sad i ne znam u kom svojstvu su tu na bari. Svi su predusretljivi i hoće da pomognu štagod treba. Jedan nas je jedan vozio čamcem. A kad smo kod te vožnje, nema više onog rečnog broda s kojim smo pre nekoliko godina po reci krstarili. Umesto njega sad je tu jedan malo veći čamac. Kako nismo svi mogli u njega da stanemo majstor nas je vozio u tri ture. 

***

Na ovom izletu bilo nas je blizu 50 sa učenicima novosadske Isidorine gimnazije. Od tih učenika neki su tek krenuli u prvi razred. Sad su se, baš na ovom izletu, malo bolje međusobno upoznavali. Dečaci su se pravili važni, devojčice su se pravile odrasle. Ovi iz trećeg razreda su za njih bili veterani pa su se time i oni pravili važni. Svi su puni energije i hormona, ne mogu na miru da stoje. Kad na kraju nisu znali šta će počeli su da se pentraju po ljuljaškama za decu i odgore skaču. Mi ostali bili smo samo stari i matori i sa osmehom smo gledali njih, mlade. Oni opet nas nisu primećivali. Generacijska razlika je velika.

Prošli put sa nama je išao naš prijatelj Igor Parožanin, profesor biologije u jednoj školi u Srbobranu ili tako negde. On je bio divan. Uzeo bi listić iz grma i sa beskrajnim zadovoljstvom objašnjavao neki biološki proces. Na ovoj bari bio je u svom elementu. 

Ovog puta on nije došao sa nama i najuzbudljiviji događaj je bio kada je jednu devojku u prst ubola pčela. 

***

Na izlet otišli smo bez profesora Mrđe i kada je to nebo videlo odmah se razvedrilo. O tom magijskom uticaju profesora na vremenske prilike sam već pisao ranije pa se neću ponavljati i ovo pominjem samo zato što smo ovog puta eto mogli da gledamo Sunce kroz solarni teleskop. Slika nije bila baš kristalno jasna, ali deca su videla Sunce kakvo do sad nikad nisu. A uveče nam se pokazao Saturn i mamio uzdahe oduševljenja đaka. Bukvalno! Saturn je ovih dana blizu opozicije pa je idealan za posmatranje. Svoj šešir je nakrivio prema nama. A pored njega lepo se video Titan, Saturnov najveći satelit. Naravno uz Titan lepo ide priča o njegovoj atmosferi, jezerima metana i zagonetno pitanje: ima li tamo, na njemu,  nešto živo? Posle nam se i Jupiter javio, samo već je bilo dosta kasno, umorili smo se i zato počeli da se pakujemo. 

Miloš je na počeku pola sata sklapao teleskop i na kraju ga pola sata rasklapao. Čitav sat posla da bi deca pogledala kroz teleskop dve daleke planete. Naravno, Miloš je mogao ovog dana da ostane kod kuće i gleda utakmicu, ali njemu nije teško da deci i odraslima pokazuje nebeske stvari i radije bira to nego da sedi pred televizorom. A uostalom takvi su i svi ostali iz našeg projekta Electra.

A već sledećeg vikenda, takav je plan, javićemo se sa sledećem pričom.

 

AZCL7423

AZCL7536 copy

AZCL7456 copy

AZCL7474 copy

AZCL7514 copy

AZCL7562 copy

AZCL7587 copy

AZCL7594 copy

AZCL7606 copy

AZCL7598 copy

AZCL7610 copy

AZCL7647 copy

 

 

Pogledajte CEO ALBUM FOTOGRAFIJA SA OVOG IZLETA (238 fotografija) 

 

Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 7 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 13 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...