ilustracija

Istorija novosadskog planetarijuma je duga nekoliko decenije i dovoljno zanimljiva za dobar dokumentarni film. Ipak ovom priliko nećemo ići u detalje, nego ćemo sve pomenuti samo ukratko jer imamo važnu vest.

23170785469 56a46248de o
Mehanički projektor. Pomalo liči na podvodnu minu.

Dakle, prvo je Novi Sad dobio mehanički planetarijum koji je u svoje vreme bio sasvim napredan uređaj i davao je vrlo dobru sliku. Ali mehanika ima osobinu da se posle nekog vremena kvari, sijalice da pregore, kontakti da zarđaju. To je prosto neminovno i onda se šteluje, podmazuje, menjaju sijalice itd. 

2015 11 10 21.51.36
Odlazak aždaje u istoriju

Istovremeno sa tim problemima sve više su se nametali digitalni planetarijumi jer su imali brojne prednosti. Oni kada se spoje sa softverom – svašta mogu da prikažu, od podmorskog sveta ajkula i korala, preko putovanja po Sunčevom sistemu sve do pada u crnu rupu.

22365542214 8a71358c79 o
Digitalno čudo od projektora, daske i objektiva

22733938147 57d7220a94 o

I tako je ADNOS, dakle Astronomsko društvo koje upravlja planetarijumom odlučio da se modernizuje. Kupljen je jedan video projektor i jedno sočivo riblje oko sa prizmom, to je spojeno – i tako je Novi Sad dobio digitalni planetarijumski projektor. Naravno, ovo što je stalo u nekoliko rečenica trajalo je mesecima, a nervoze je bilo do neba. Niko nije ni slutio koliko je teško nabaviti, npr. fišaj objektiv.

Novosadska publika je bila zadovoljna i svakog četvrtka u planetarijumske prostorija od tada dolazi po 50, 100 pa i po nekoliko stotina posetilaca. I svi strpljivo čekaju drugu, pa i treću projekciju, toliko je interesovanje. 

Novi projektor

I sve je bilo u redu dok prof. Mrđa, presednik ADNOSa, jednog dana nije postao nezadovoljan. Ma sve je to lepo, rekao je, imamo planetarijum, imamo pojektor, ali…. To je skrpljena skalamerija, Novi Sad zaslužuje bolje. I moćnije. I kvalitetnije. I tako dalje.

I kad je bio raspisan konkurs za IPA projekta profesor je na spisak želja stavio i novi projektor, ali pravi, specijalni, ne neki za koji su vam potrebni čekić i testera da bi se prilagodio nameni. Neki sa odličnom rezolucijom, moćan, neki koji će vas lako odvesti u međuzvezdani prostror, u središte zvezdanog jata, i na dno okeana. 

Prošla je čitava godina, pa i nešto više u snovima o novom planetarijumskom projektu. On je bio izvestan, pa neizvestan, pa su cene podivljale, naša nadanja splasla... a onda se pre neki dan zaustavio kamion pred novosadskim PMF i sa drugom opremom istovaren je i projektor!

Ali kakav projektor! Pitao sam profesora kakva je razlika u kvalitetu između novog i starog projektora. Ozbiljno je odgovorio:

- Pa to se ne može porediti!

ProjektorNovi 4

ProjektorNovi 1

ProjektorNovi 2

ProjektorNovi 5

ProjektorNovi 3

ProjektorNovi 6

A L B U M

DLP Projector

* Laser light source
* 6000 ANSI Lumens High Brightness * True 4K UHD HDR
* 3D
* Big zoom & Lens shift
* 360-degree Projection

Optical block: Right angle with mirror
Throw Ratio 1.38~2.02
Zoom Ratio 1.47x
Lens Control Manual Zoom and Focus
Lens shift Manual lens shfit, V: ±60 %; H: ±25 %

Zasigurno, ovo je najbolji planetarijumski projektor u zemlji i okolini! 


Komentari

 • Baki said More
  Gauss je voleo da kaže da je matematika... 1 dan ranije
 • polux11 said More
  Genijalne stvari su tako jednostavne.... 1 dan ranije
 • Neđo said More
  Ovo je đavolje pitanje :)

  Svakako,... 1 dan ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  S druge strane skoro sve je predvidela. 2 dana ranije
 • Baki said More
  Retko koja naučna fantastika uspeva da... 3 dana ranije

Foto...