Iako sam još u januaru ove godine kupio kameru ZWO ASI120MC-S i RA motor za moju EQ3 montažu i teleskop 150/750 SW Newton, sve do prošle subote nisam uspeo da umilostivim vreme: kišu, sneg, debeli minus i jak severni vetar. U međuvremenu sam pokupio i neki gadan grip ili nazeb ili već ne znam šta, koji me ne prolazi evo već 8. dan :( .

25 mart PAN clear

 

kameraKameru ZWO ASI120MC-S

 

teleskop

Moja oprema za astrofotografiju

Konačno 24. marta uslovi su postali podnošljivi (što ne znači povoljni), pa reših da postavim teleskop i svu prateću opremu u dvorište kuće i da vidim šta i kako mogu snimiti. Naravno nisam mislio da testiram novu kameru na nekoj dalekoj galaksiji ili planeti već sam se zadovoljio sa snimanjem našeg lepog malog prirodnog satelita, Meseca.

Prvo je naravno usledilo malo mučenje, jer još po danu loše useverena EQ3 montaža, čak i sa motorom za praćenje kretanja neba, nije htela da radi korektno već sam konstantno morao da podešavam usmeravanje optike i po rektascenziji i po deklinaciji.

Kamera je međutim bila pravi "anđeo" i za par sekundi sam uspeo da perfektno fokusiram i centriram Mesec u vidnom polju. Prvih par snimaka sam odradio na brzinu pri tome i ne primećujući da mi mod snimanja nije odgovarajući (crno-belo umesto RGB) a i povećanje nije bilo ni blizu onoga što je moguće zahtevati od šestoinčnog teleskopa i super brze USB3.0 kamere. Jedan minut kasnije nastavio sam snimanje, ovaj put u boji i sa dodatnim Barlow2x sočivom. Da sve ne bi bilo tako dobro postarali su se OČAJNO LOŠI atmosferski uslovi u vidu poluprovidnih oblaka i vetra koji je izazivao povremeno podrhtavanje slike i mojih ruku.

Na kraju sam ipak uspeo koliko-toliko uspešno da snimim sve meni dobro poznate predele na Mesecu i nakon obrade snimaka u Registaxu rezultati su bili VIŠE NEGO DOBRI.

Sve ovo sam ponovo pokušao da uradim i u nedelju 25. marta, ali sa još gorim vremenskim uslovima (osim što je bilo neznatno toplije), međutim dok sam postavio teleskop, laptop, kameru i sve ostalo već se na istoku pojavila ogromna masa pretećih oblaka koji su mi nakon samo 5-6 minuta prekinuli astrofotografsku sesiju i potpuno prekrili celo nebo.

Na slikama ima dosta artefakata od obrade fotografija i "stičovanja" u PS-u, ali mislim da dovoljno dobro pokazuju POTENCIJAL ove ASI kamere. E sad mi ostaje samo da čekam da uslovi postanu stvarno povoljni pa da nastavim sa snimanjem Meseca, a potom ću krenuti sa Jupiterom, Marsom, Saturnom i dalje koliko god to bude moguće.

 

24 mart 1

Veća fotografija

24 mart 2

Veća fotografija

24 mart 3

Veća fotografija

24 mart 4

Veća fotografija

24 mart 5

Veća fotografija

24 mart PAN clear

Veća fotografija

25 mart PAN clear

Veća fotografija

 

 

Author: Tomislav Bandin

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 1 sat ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije