Zavisno o tehnologiji i namjeni, postoje mnoge vrste i tipovi fotografije. Zbog masovne upotrebe, niske cijene i praktičnosti, u svijeti je u modi fotografisanje mobitelom svega i svačega, a jedna od najtežih tehnika snimanja mobitelom je planetarna fotografija iz ruke (na internetu se mogu kupiti držači za mobitel koji se postave na okular teleskopa).
 
Set odabranih snimaka (jedan panoramski) potpunog pomračenja Mjeseca koje su uradili trebinjci Jovan Pamučina i Goran Brkić svojim mobitelima preko okulara teleskopa (127/1500 mm) tokom javnog posmatranja pomračenja.
 
Snimanje nebeskih tijela, u ovom slučaju pomračenog Mjeseca i planete Saturn, veoma je teško raditi mobitelom držanim u ruci preko okulara teleskopa. Potrebno je imati veoma mirne ruke i barem minutu zadržati dah jer najmanjim pokretom izgubi se slika iz centra optičkog polja - jer u ovom slučaju, teleskop, okular i objektiv mobitela imaju bar deset optičkih elemenata i čija je tolerancija kolimacije (usmjerenost optičkih osi komponenata) na kraju u mobitelu - manja od jednog milimetra.
 
S obzirom da je Trebinje jedino mjesto u Republici Srpskoj u kojem se održavaju javna posmatranja nebeskih tijela, ovdje ovakve fotografije može svako pokušati da uradi.

 

Mobitel 1

Mobitel 2

 

Mobitel 3

Mobitel 4

Još od Mire Ilića

Planete oko pola noći

Mlad Mjesec i Jupiter

Poplavljen Mesec - Miro Ilić

Mars i Saturn

Februarski pun Mjesec

Posljednji puni Mjesec u 2015. godini!

Poplavljen Mesec - Miro Ilić

 


Komentari   

Jovan Pamucina
+3 #2 Jovan Pamucina 29-07-2018 18:18
Zahvaljujem na komplimentima i objavljenom tekstu :) Bilo mi je zadovoljstvo prisustvovati javnom posmatranju nebeskih tijela. Veliku zahvalnost za slike dugujemo i Astronomskom Drustvu iz Trebinja , ali i gospodinu Miru Ilicu koji nam je omogucio da se informisemo o dogadjaju , ali i da koristimo teleskop istoimenog drustva.
ZoranT
+3 #1 ZoranT 29-07-2018 14:56
Odlične fotografije. Bravo za autora i očekujemo još novih snimaka.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži