Slike "obrnute duge" su nastale 21. septembra od 16:50 do 16:56, mada je pojava trajala duže, ne mogu da procenim, ali bar 15-ak minuta.

thumbnailU prilogu su fotografije iz mog dvorišta (okruženo zgradama i drvećem) a fotografisala sam telefonom LG i iPad-om (intenzivnije plavo nebo).

Da je pojava retka odmah mi je bilo jasno jer to vidim prvi put u životu, ali sam slike poslala bratu koji je astronom (Bratislav Ćurčić) i od njega i dobila objašnjenje o čemu se radi. Na žalost, zbog velike razlike u vremenskim zonama, odgovor sam dobila tek sutradan i shvatila da sam mogla da pokušam i izađem iz grada i eventualno vidim i druge halo efekte (Sun Dogs...). Međutim, slike sam postavila na Fejsbuku i niko živi nije video što i ja - duga je bila tačno iznad nas a teško da je neko bacao pogled u vis (osim onih koji su dokono "zevali" naokolo dok peku paprike :-). U svakom slučaju i sami oblaci su bili vrlo zanimljivi.

Pozdrav,
Tatjana Mitić

1

7

LG2

LG4

 

Pogledajte i ovo: 
Šta se vidi na slikama?
 

Mesec - vrlo neobične pojave u vezi sa njim

Zagonetne pojave na nebu

 


Komentari   

Tatjana Mitić
0 #2 Tatjana Mitić 15-11-2018 18:00
U Nišu. Pročitala sam da je pojava karakteristična za podneblja na severu ili na jugu, bliže ekvatoru.
Jelena
0 #1 Jelena 15-11-2018 13:25
Ako nije tajna, gde su fotografije nastale? Meni je dečko početkom septembra slao slike sa Jamalskog poluostrva (Rusija). Izuzetno se videlo, uključujući i Sun dogs. Da li je pojava karakteristična samo za Zemljine polove, ili se može videti i sa ostalih povratnika? Malo sam istraživala i naišla na podatak da pojava sama po sebi nije toliko retka, ali se teško opaža, upravo zbog terena, zgrada, itd...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži