Evo baš uoči našeg takmičenja u Mesijeovom maratonu sa Svemirskog teleskopa Habl nam stiže predivna fotografija jednog od „em“ objekata. To je M 11 tj. NGC 6705 po drugoj katalogizaciji.

A radi se o otvorenom jatu zvezda 6120 svetlosnih godina daleko od nas i smeštenom u sazvežđe Scutum (ili kako bi smo mi rekli Štit). Ovo jato zvezda ima prividni sjaj od 6,3 magnitude što znači da je na ivici vidljivosti za golo oko - jasno, pod veoma dobrim osmatračkim uslovima. Ujedno, to je i najdalje zvezdano jato koje možemo da vidimo bez optičkih pomagala.

Otvoreno (ili rasejano) jato je skup mladih zvezda koje potiču iz istog molekularnog oblaka (molekularni oblak je vrsta međuzvezdanog oblaka, gustine i veličine koje omogućavaju formiranje molekula, najčešće molekularnog vodonika).

 

Iz razloga poznatih samo astronomima ovo jato se zove još i Divlja patka (zapravo, neke od sjajnijih zvezda ovog jata čine prividno trougao koji onda nekako podseća na patke u letu). Patku je otkrio nemački astronom Gottfried Kirch 1681. a u svoj Katalog maglina i zvezdanih jata Šarl Mesije ju je stavio 30. maja 1764. godina. 

M11 je vrlo gusto pokovano jato zvezda i spada u najgušće skupove. Sadrži više od 2900 zvezda od čega se bar 200 mogu videti i amaterskim teleskopom. 

Jato je nastalo pre 220 miliona godina (po drugim izvorima 316 miliona) i ono se udaljava od nas brzinom od 21 kilometar u sekundu. 

Poput ostalih tipičnih otvorenih jata M 11 u središtu sadrži mnogo plavih mladih zvezda.

Za razliku od zbijenih jata otvorena nisu toliko čvrsto međusobno gravitaciono povezana i M 11 se zato razilazi. Verovatno će se raspršiti kroz nekoliko miliona godina, kako ga njegovi članovi budu polako napuštali privučeni od drugih nebeskih objekata u blizini.

 

M11

 The Wild Duck Cluster M11

Isto to jato, samo sa većim uglom posmatranja.

By Rawastrodata - With my telescope.Previously published: http://rawastrodata.com/dso.php?type=openclusters&id=m11, CC BY-SA 3.0, Link

 


Komentari

  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... Pre 54 minuta
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 7 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije