Svemir na fotografiji


IC 1954

IC 1954 je spiralna galaksija. Nalazi se 45 miliona svetlosnih godina daleko od nas i smeštena je u južnom sazvežđu Horologium (Časovnik). Otkrio ju je 1898. škotski astronom Robert Innes.

U srcu galaksije vidimo kratku i prililčno neupadljivu centralnu prečku iz koje se pružaju kraci puni oblaka tamne prašine i gasa. Tu u tim oblacima sigurno se nalaze, ili se bar formiraju velika čvrsta tela poput Zemlje. Možda ne nekoj od njih ima i vode. Možda u tečnom stanju na površini. Možda.

Prečnik ove galaksije iznosi 20.000 svetlosnih godina i znatno je manja od naše galaksije koja je bar pet puta veća. 

Portret galaksije IC 1954 napravio je Svemirski teleskop Habl, odnosno tim koji ovim teleskopom upravlja. Snimak je rezultat više ekspozicija u vidljivoj i bliskoj infracrvenoj svetlosti. Originalna fotografija je monohromatska, a boje su dobijene pomoću pet filtera tako što je svakom dodeljena nijansa neke boje.Portret galaksije IC 1954 napravio je Svemirski teleskop Habl, odnosno tim koji ovim teleskopom upravlja. Snimak je rezultat više ekspozicija u vidljivoj i bliskoj infracrvenoj svetlosti. Originalna fotografija je monohromatska, a boje su dobijene pomoću pet filtera tako što je svakom dodeljena nijansa neke boje..

 

IC1954

 

 

 

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije