Naša planeta je geološki, mada i u svakom drugom pogledu, veoma živa i njeni se ožiljci vremenom izbrišu. Ostala čvrsta tela Sunčevog sistema nemaju takvu prirodu i zato tragovi prošlih vremea na njima ostaju sačuvani milionima gaodina. Evo jedne zanimljive slike koja svedoči o gore rečenom.

 

CraterMars

To je pejsaž sa Marsa. Računa se da na njemu postoji 250.000 velikih kratera. Ovo su tri sačuvana od iskonskih vremena. Nalaze se u području Lunae Planum u blizini vulkanskog reona Tharsis Montes iz kojih se nekada davno ilzivala lava vidljiva i na ovoj fotografiji. Ti vulkani bili su aktivni pre nekoliko miliona godina a od tada miruju. Međutim postoje neke naznake mogućeg njihovog buđenja kada će oni ponovo početi da bljuju vatru i oganj.

Ali sada Mars ima sasvim mirnu, okamenjenu površinu i kad neko telo doleti iz svemira i udari u njega, nastali krater ostaje nepromenjen sve dok ga ne ruinira neki drugi udar. Zato su veliki krateri toliko trajni na ovoj planeti. Na Marsu ne postoji gusta atmosfera, snažni vetrovi, atmosferske padavine, a nema ni pomeranja tektonskih ploča. Mars je sasvim okamenjena planeta. 

Na ovoj fotografiji vidimo tri kratera snimljena kamerom iz orbitera ExoMars Trace Gas Orbitera Evropske svemirske agencije i Roskosmosa.

 


Komentari

 • Baki said More
  Naučnici smatraju da je doba... 1 dan ranije
 • boriss said More
  Bravo,nek vam uspije!Lepo od vas!lp Boris 2 dana ranije
 • Baki said More
  Pročitao sam ovo i mislim da je... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Miško Oko toga nema nikakve dileme. I... 4 dana ranije
 • ljubica said More
  kakve su nam misli, takav nam je... 4 dana ranije