N 44

n44 cropNASA, ESA, V. Ksoll and D. Gouliermis (Universität Heidelberg), et al.; Processing: Gladys Kober (NASA/Catholic University of America)

Veći snimak 

Na 170.000 svetlosnih godina daleko od nas, u Velikom Magelanovom oblaku skriva se neobičan objekat, N 44. to je nebeski objekat bez srca. Tamo gde očekujemo neko njegovo jezgro zjapi praznina, prazan prostor širok 250 svetlosnih godina. Poređenja radi rći ćemo da ceo Sunčev sistem prečnik od oko četiri svetlosne godine. Ovu zjapeću prazninu astronomi zovu supermehur, a njena oznaka je N 44. otkud taj mehur, i dalje je misterija.

Ali postoje teorije koje pokušavaju misteriju da rasvetle. Po jednoj supermehur nastao nakon što su masivne zvezde u njegovom jezgru oduvale gas. Ali to je teorija sa problemom. Sa njom se ne slaže sa brzinom vetrova koji vladaju u mehuru. Po drugoj teoriji unutar praznine nalaze se masivne zvezde koje su proizvele seriju silovitih eksplozija supernovih, pa kako se njihovi odbačeni slojevi vremenom šire i tako se iza njih stvara prazan prostor. Ali do sada je identifikovan samo jedan ostatak supernove u tom mehuru. 

Sam objekat N 44 u prečniku ima oko 1000 svetlosnih godina. On sija zahvaljujući jonizovanom gasu. Sjajno plavo područje u donjem desnom uglu je toplo područje gde se formiraju zvezde.

Prema Astronomy

 

 
 

Komentari

 • Nela said More
  Jedne godine, sledece ili one tamo, cu... 22 sati ranije
 • boriss said More
  Zdravo.....čitam vas AM....neka... 2 dana ranije
 • boriss said More
  Pozdrav svima,baš vas je lepo... 2 dana ranije
 • gojko91 mrvica99 said More
  odlicno vece, slusamo 2x, dobro jutro AM... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar i inspirativan izbor. Mogućnost... 3 dana ranije