SUNCE kakvo do sada niste videli

The Sun in high resolutionNASA, ESA, V. Ksoll and D. Gouliermis (Universität Heidelberg), et al.; Processing: Gladys Kober (NASA/Catholic University of America)

Ovde pogledajte veliku zum fotografiju.

Gore desno je Zemlja u srazmernoj veličini!

Solar Orbiter pillars240pxSOLAR ORBITER EVROPSKE SVEMIRSKE AGENCIJE napravio je nedavno gigantsku sliku Sunca. Za to je koristio kameru za ekstremno ultraljubičaste zrake (Extreme Ultraviolet Imager) visoke rezolucije kako bi se snimio ceo disk Sunca zajedno sa spoljnom atmosferom i koronom.

Zatim, korištena je i kamera za snimanje korone i okruženja (Spectral Imaging of the Coronal Environment - SPICE). 

Snimak je napravljen 7. marta ove godine kada je Solarni orbiter bio od Sunca udaljen ugrubo 75 miliona kilometara (to je pola puta od Sunca do Zemlje). 

Snimljeno je 25 pojedinačnih slika kojima je pokriven ceo disk Sunca. Sve to je trajalo više od četiri sata jer je za svaku foto-ploču bilo potrebno oko 10 minuta. Sem toga bilo je potrebno i neko vreme da teleskop u fokus stavi sledeći segment Sunca. 

Konačan snimak sadrži 83 miliona piksela na fotografiji od 9148 x 9112 piksela. Poređenja radi, u dokumentaciji za ovu fotografiju navodi se da je to deset puta bolje nego što je prikazuje 4K TV ekran.

 
Prema ESA

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 17 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije