Nasina sonda Juno (ili Junona) vredno radi, sakuplja podatke o najvećoj planeti koji će se godinama, pa i decenijama analizirati. A povremeno nas ova kosmička mašina obraduje i nekom ekstra interesantnom fotografijom. Evo jedne od tih:

Prelaz senke preko Jupitera

Vidimo Jupiter sa njegovim impozantnim prugama i pojedinim pegama. A na njegovoj sredini, na ekvatoru, raširila se ovalna crna senka. To je senka Ganimeda, najvećeg Jupiterovog satelita. Fotografija je snimljena sa razdaljine od 71.000 kilometara, dok je Ganimed od Jupitera bio udaljen 1,1 milion kilometara. 

Za Jupiterijance preko kojih je senka prešla to je bilo pomračenje Sunca. 

Za one koji su zboravili da kažemo: Ganimed je ne samo najveći Jupiterov satelit, nego je i najveći satelit u celom Sunčevom sistemu. 

P.S.

Kad god se pomene neki Jupiterov satelit, naročito Evropa i Ganimed koji obiluju vodom, astrobiolozi se sete Karla Segana pa poviču: "O Karle, ima li tamo života!? Mora da ga ima, mora!"

 

 


Komentari  
Aleksandar Zorkić
0 #4 Aleksandar Zorkić 05-05-2022 23:51
Citat BojanB:
Sve jasno naravno.

Ugl scene od kojih zastaje dah,... Zamisljam ujutro izlazim na balkon a na nebu nebeski objekat koji zauzima trecinu neba i ovakva nekakva senka na njemu...

Nama opet zavide Merkurijanci i Venerijanci jer imamo Mesec koji bi njima, da ga imaju, oduzimao dah. Ali eto, mi smo se navikli na njega :)
BojanB
0 #3 BojanB 05-05-2022 21:34
Sve jasno naravno.

Ugl scene od kojih zastaje dah, bar imamo male izaslanike da nam to malo docaraju. Zamisljam ujutro izlazim na balkon a na nebu nebeski objekat koji zauzima trecinu neba i ovakva nekakva senka na njemu...
Aleksandar Zorkić
+1 #2 Aleksandar Zorkić 05-05-2022 18:57
Citat BojanB:
Zar je moguce da neki satelit moze napraviti ovoliku senku na gasovitom džinu pa makar bio i Ganimed?! :-?

Da. Treba imati na umu da je senka u obliku elipse, što znači da je bačena iskosa. Ona je vrlo brzo sišla sa planete... hmmm, jesam li dovoljno jasno objasnio? Ako nisam pokušaću ponovo.
BojanB
+1 #1 BojanB 04-05-2022 22:36
Zar je moguce da neki satelit moze napraviti ovoliku senku na gasovitom džinu pa makar bio i Ganimed?! :-?
Dodaj komentar