fotoaparatB
U astronomiji opozicija nastaje kada posmatrano telo stigne u položaj nasuprot nekom drugom telu. Na primer, Jupiter ulazi u opoziciju kada se postavi nasuprot Suncu (posmatrano iz naše tačke gledanja, dakle sa Zemlje) pa je poredak ovaj: Sunce - Zemlja – Jupiter. Tada kažemo da je Jupiter u opoziciji sa Suncen, a Jupiter i Zemlja na međusobno najbližem rastojanju.

 

Ove jeseni Jupiter je najbliži Zemlji u poslednjih 60 godina. Kad se smrkne, već se sjaji na jugoistoku. Oko ponoći Jupiter je najsjajnija tačka iznad naših glava na jugu. Ja sam ga snimio krajem oktobra 2022, kada je od Zemlje bio udaljen oko 618 miliona kilometara. 

Prve noći, 23. oktobra, bilo je malo cirusa. Iako sam ih izbegavao, pojavila se magla na fotografijama. Pošto nisam bio zadovoljan ni prvim snimcima ni položajem Jupiterovih satelita, čekao sam novu priliku. Nakon dva kišna dana, 24. oktobra uveče nebo je bilo idealno čisto i prosto mamilo na snimanje. Moj "Habl" je već stajao spreman za akciju. Bile su to prijatne noći bez vetra, sa temperaturama oko 10 stepeni Celzijusa. Ovde tople jeseni zovu "Indian summer". 

Za proveru položaja Jupiterovih satelita korišćen je program-sajt "shallowsky.com". Poslednja fotografija pokazuje objektiv kojim je nebo snimano. I mi Habl za Jupiter imamo!


Ljubomir Pavković

Kanada

C103 301 b1 vreme

Stavite kursror na sliku

C103 311 b1 vreme

Stavite kursror na sliku

C103 324 b1 vreme

Stavite kursror na sliku  

C103 328 a2 na1

C103 356 a3 a2na1

 

Još nekoliko fotografija Ljubomira Pavkovića:

 


Komentari

 • Duca said More
  >Što se žena tiče, pa verujem da je...
  5 sati ranije
 • Baki said More
  Jedna od najvećih prednosti Hubble... 6 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Ovo je zanimljiva tema, i traži širu... 13 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Dao mi tekst misliti.....nisam ni... 14 sati ranije
 • danilo said More
  :D odlican tekst, vrijedi ama bas svaka :D 2 dana ranije