fotoaparatB
U astronomiji opozicija nastaje kada posmatrano telo stigne u položaj nasuprot nekom drugom telu. Na primer, Jupiter ulazi u opoziciju kada se postavi nasuprot Suncu (posmatrano iz naše tačke gledanja, dakle sa Zemlje) pa je poredak ovaj: Sunce - Zemlja – Jupiter. Tada kažemo da je Jupiter u opoziciji sa Suncen, a Jupiter i Zemlja na međusobno najbližem rastojanju.

 

Ove jeseni Jupiter je najbliži Zemlji u poslednjih 60 godina. Kad se smrkne, već se sjaji na jugoistoku. Oko ponoći Jupiter je najsjajnija tačka iznad naših glava na jugu. Ja sam ga snimio krajem oktobra 2022, kada je od Zemlje bio udaljen oko 618 miliona kilometara. 

Prve noći, 23. oktobra, bilo je malo cirusa. Iako sam ih izbegavao, pojavila se magla na fotografijama. Pošto nisam bio zadovoljan ni prvim snimcima ni položajem Jupiterovih satelita, čekao sam novu priliku. Nakon dva kišna dana, 24. oktobra uveče nebo je bilo idealno čisto i prosto mamilo na snimanje. Moj "Habl" je već stajao spreman za akciju. Bile su to prijatne noći bez vetra, sa temperaturama oko 10 stepeni Celzijusa. Ovde tople jeseni zovu "Indian summer". 

Za proveru položaja Jupiterovih satelita korišćen je program-sajt "shallowsky.com". Poslednja fotografija pokazuje objektiv kojim je nebo snimano. I mi Habl za Jupiter imamo!


Ljubomir Pavković

Kanada

C103 301 b1 vreme

Stavite kursror na sliku

C103 311 b1 vreme

Stavite kursror na sliku

C103 324 b1 vreme

Stavite kursror na sliku  

C103 328 a2 na1

C103 356 a3 a2na1

 

Još nekoliko fotografija Ljubomira Pavkovića:

 


Komentari

 • dragant said More
  Pošto smo videli negativnu kritiku... 12 sati ranije
 • Danicic Predrag said More
  Vidimo se dolazim da budem dosadan... 20 sati ranije
 • Siniša said More
  Nije reč o superiornosti, već o... 3 dana ranije
 • Anonymous said More
  hvala :D :D :D
  dobro vece 3 dana ranije
 • dragant said More
  Pošto su Sinišin komentar i komentari... 4 dana ranije