Obnažena premijera, samo večeras

JupiterVeneraII 2

Ona je dole oni su gore, erotičnim krasopisom nebeske vizure tako bi najprizemnije opisali večerašnje druženje Venere, Mjeseca i Jupitera. Nakon zalaska Sunca (17:42) koloritno nebo nad zapadnim horizontom ubrzo će pokazati trojac u bliskom susretu. Sjajna Venera, mlad Mjesec (5%) nešto iznad nje, a poviše Mjeseca najveći planet našeg planetarnog sustava - Jupiter. Pogodno vrijeme za opažanje i fotografiranje ovog bliskog susreta započinje oko 18h pa do nešto iza 19h. Istovremeno kroz meridijan prolazi i planet Mars, osjetno slabijeg sjaja, ipak, pokušajmo ga pronaći prema jugu. Ovisno o meteo situaciji i naoblaci ovo je prava prigoda da i oni bez poznavanja astrognozije nedvosmisleno pronađu i prepoznaju najmanje dva planeta i naš prirodni satelit na nebu.  

JupiterVeneraII 1

Radi se o prividnom susretu, u stvarnosti, trojac dijele deseci i stotine milijuna kilometara. Nisu nam potrebna tehnička pomagala. Lijepa je to prigoda za pokazati prijateljima, ukućanima, djeci.. planete na nebu, prava nastava na otvorenom. Mobiteli će ovo jako lijepo fotografirati, probajte iskombinirati kadrove s vašim najdražima kako u rukama drže Mjesec i planete. Rado ćemo objaviti vaše fotografije, pokušajte, poigrajmo se svi zajedno večerašnjim nebeskim postavom pozornice.

Venera zalazi u 20:07, Mjesec u 20:34 a Jupiter u 20:46, ti podaci nam govore koliko će ova tri objekta biti blizu jedan drugome na nebu. Sutradan, u četvrtak Mjesec će biti znatno poviše Jupitera.

JupiterVeneraII 3

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 12 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 14 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 22 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije