Izveštaj

IMG_3164_resize

Krajem 2008. godine u predvečerje predstojeće Međunarodne godine astronomije (MGA 2009) uz pomoć ministarstva kulture i Kultrurno informativnog centra uspeli smo da organizujemo prvo izložbu astrofotografije u Makedoniji. Interes je bio odličan i jedina primedba je bila da je prekratko trajala. U međuvremenu smo imali MGA pa je uokviru toga naše društvo po drugi put imalo šansu da organizuje još jednu izložbu. Slike  su uglavnom bile sa prve izložbe sa još dvadesetak novih. Kao i na prvoj izlođbi imali smo i slike naših prijatelja iz Srbije, Hrvatske i Slovenije (bez aluzija na kraljevinu SHS molim). Zato se ovom prilikom zahvaljujem Dragu i Bolkiju iz Aristarha, Bobi, Vidu i Matiji iz Beskraja i Ljubinku iz Kranjke Gore na slikama koje su nam velikodušno ustupili za našu izložbu.

Ovog puta izložba je bila potpomognuta od Grada Skoplja i Omladinskog kulturnog centra ( MKC) gde je i održana. Iskoristili smo ovu svečanu priliku da na njoj i zvanično zatvorimo MGA 2009. U okviru cele izložbe bilo je i predavanje u planetarijumu za 80-ak najbržih jer samo toliko mesta ima u planetariumu. Pošto smo imali sreću sa vremenom ispred MKC-a smo postavili teleskop na kome smo gledali Mars. O ovome sam piso poseban izveštaj ali cu samo napomenuti da je to bio moj najbolji Mars koga sam imao prilike videti. Puno posetioca koji su uspeli da ga vide su  takođe bili oduševljeni a neki od njih su bili uistinu iznenađeni da se Mars može tako lepo i sa puno detalja videti.

Po mojoj slobodnoj proceni ukupno te večeri smo imali između 400 i 500 posetioca, a i interes medija je bio odličan. Izložba će trajati do 11. februara, pa ko to još nije obavio neka požuri.

Pogledajte album slika sa izložbe:

album

Author: Radan Mitrović

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije