SVEČANOST POVODOM OTVARANJA RENOVIRANOG PLANETARIJUMA ASTRONOMSKOG DRUŠTVA NOVI SAD I OTVARANJE IZLOŽBE ASTROFOTOGRAFIJA

otvaranje2

Ove večeri je obeleženo više događaja  važnih za amatresku astronomiju u Vojvodini i Srbiji. Naime ovim je obeležen početak rada Saveza astronomskih društava i astrnomskih sekcija Vojvodine kao i Saveza astronoma amatera Srbije. Ovi događaji su obeleženi na prigodan način, otvaranjem renoviranog planetarijuma ADNOS-a na Petrovaradinskoj tvrđavi kao i izložbom astrofotografija astronoma amatera iz Vojvodine i Srbije. Takođe svoj doprinos sa fotografijama dali su i naši prijatelji astronomi iz Makedonije koji su nekoliko lepih astrofotografija i ja im se ovom prilikom zahvaljujem na slikama.

album

Izložba je predviđena kao putujuća i obilaziće mesta koja su spremna da prime jednu ovakvu izložbu. Za sada će izložba putovati po AP Vojvodini pa onda po Srbiji. Slike su mat plastificirane tako da se ne mogu oštetiti. Ukupno ima 56 slika, jedva su stale u prostor planetarijuma. Mnogi autori su dali po nekoliko slika. Svima njima se zahvaljujem u ime oba saveza i u moje lično ime. Takođe se zahvaljujem predsedniku mesne zajednice Liman koji je bio domaćin jednog dela ove izložbe u prostorijama mesne zajednice, a i prilikom sređivanja materijala za ovu izložbu ustupili su nam prostor.

Takođe je želim da se zahvalim i članovima ADNOSA i AD „Lire" koji su i pored svojih velikih obaveza našli vremena i potrudili se da ovaj događaj prvi u našoj istroriji astronomskih društava protekne na najbolji način.

I na kraju se zahvaljujem posebno ministru pokrajinaske vlade za nauku i tehnološki razvoj jer je našao vremena da se druži sa nama amaterima, kao i na njegovom zalaganju da se omogući izgradnja novog planetarijuma.

Sam događaj je bio vrlo lepo osmišljen i izveden. Bilo je lepih predavanja video klipova muzike i ugodnog druženja oko astrofotografija. Posebno mi je drago da će ova izložba putovati širom naše zemlje a i naši prijatelji iz Makedonije su zainteresovani za istu.

Na kraju želim sve najlapše Savezu astronomskih društava i astronomskih sekcija Vojvodine u vremnu koje je pred nama. Svojim radom zaslužuju našu podršku.


Author: Dragan Radmilović

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije