Zrenjaninci su još jednom pokazali da su poštovaoci nauke a naročito astronomije. Otvarenje izložbe je bilo pravi astronomski praznik u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić". Celom događaju prisustvovalo je mnogo dece iz osnovnih škola zrenjaninske opštine, Sonja Marinković, Jovan Cvijić, 2. oktobar i Žarko Zrenjanin. Sa njima su bili i njihovi profesori fizike i geografije. Među gostima bili su i profrsori fizike iz škola u Kikindi i Miloševu.

Pogledajte album
slika iz Zrenjanina
album

Svečanosti su prisustvovali i gosti iz Novog Sada, Dušan dr Mrđa, predsednik Saveza astronomskih društava i astronomskih sekcija Vojvodine i ADNOS-a i autor jedne od astrofotografija, Aleksandar Zorkić urednik Astrnomskog Magazina (www.astronomija.co.rs), Stevan Marinković član AD Lira, Janko Mravik, predsednik AD Univerzum i autor jednog broja astrofotografija na izložbi, Jaroslav Grnja autor jednog broja astrofotografija na izložbi, Laslo Kočmaroš iz Zrenjanina takođe autor astrfotografije na izložbi Radmilović Dragan, predsednik Saveza astronoma amatera Srbije.

Izložbu su  otvorili đaci škole sa svojom pesmom posvećenom očuvanju planete, potom je  direktorka škole Vuk Karadžić profesor geografije Tanja Pavlović predstavila goste i dala reč Dušanu dr Mrđi. Dušan je u nekoliko reči prisutnima objasnio značaj nauke i astronomije. Zahvalio se se svima koji su pomogli da se ostvari ideja o potujućoj izložbi astrofotografija.

Po otvaranju izložbe bila su dva predavanja, jedno za nastavnike fizike i geografije koji su došli u velikom broju, održao profesor fizike Miša Bracić sa temom Implatacija astronomije u nastavi fizike osnovnoj školi.

Drugo predavanje je bilo za učenike osnovnih škola, mada su bili prisutni i bivši đaci među kojima ima i studenata, sa  temom Aktuelna planetarna istraživanja.

Izložba je izazvala veliko interesovanje među prisutnim gostima i đacima. Mnogi su izrazili želju da izložba bude postavljena i u njihovim školama. Tako da će izložba šetatati po zrenjaninskim školama više od mesec dana. Zainteresovani su profesori iz Kikinde i Miloševca takođe za izložbu. Naročito mi se dopada što izložbu prate i predavanja a predviđena su i posmatranja. Večeras nam nažalost vreme nije bilo naklonjeno, na veliku žalost đaka i ostalih gostiju.

Ovo je bio događaj kome je prisustvovalo stotinak gostiju i domaćina.

U Zrenjaninu 23.04.2010

Author: Dragan Radmilović

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije