Četiri najveća Jupiterova satelita otkrio je Galileo Galilej u periodu od decembra 1609. do januara 1610. godine. Ovo otkriće slavni naučnik postigao je zahvaljujući teleskopu koji je nešto ranije sam napravio. Taj teleskop je imao uvećanje od oko 20 puta i s njim je bilo moguće videti i ona nebeska tela koja se inače ne vide golim okom. Time je dokazana moć teleskopa kao nezamenjivog astronomskog instrumenta.

orbiteOvo otkriće je posebno važno i značajno za istoriju nauke, a i za čitavu istoriju razvoja ljudske misli jer je ono pokazalo milenijumsku zabludu da se sva nebeska tela okreću oko Zemlje. Otkriće četiri tela koja se okreću oko Jupitera bilo je takođe i snažna potvrda heliocentričnog sistema sveta.

Četiri velika Jupiterova satelita, u čast pronalazača, poznati su kao i Galilejevi sateliti, a njihova lična imena su Io, Kalisto, Ganimed i Evropa. Imena su dobili po miljenicima grčkog boga Zevsa.

GSJup 30 10
Autor fotografije: Slavko Stojanov

Na ovoj fotografiji vidimo ih u društvu sa matičnom planetom, Jupiterom. Njihov položaj na fotografiji odgovara njihovom stvarnom položaju od 30. oktobra ove godine u ponoć.

Callisto  Europa  Io  Ganimed
Callisto 4820 km  Europa - 3121 km Io - 3660 km  Ganymede - 5262 km

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije