Juče ujutro je (donekle neočekivano) bilo vedro, ali sa dosta dima u vazduhu i visokih oblaka -cirusa- na nebu, tako da su i transparentnost i seeing bili ispod proseka, ali su se ipak vide detalji.

Mars2

mars-detalj-slike

"Prsti" gore levo su detalji Solis Lacus i Mare Erythraeum; plava magla (haze) pokriva na zapadnom (levom) rubu Chryse. Tamno 'jedro' dole levo je Mare Acidalium, tamna mrlja odmah pored u obliku slova 'U' je Idacus Fons. Mali beli oblak odmah desno od centra opet pokriva Tharsis, a svetlije 'O' na desnom (istočnom) rubu je Nix Olympica. Na donjem rubu severna polarna kapa kopni kako se Mars približava, nekoliko malih oblaka pokriva oblast Lemuriaodmah iznad, oblasti oko kape (Mare Boreum, Abalos) su izrazito tamne, dok je Mare Sirenum na vrhu (jugu) nešto svetlije jer je i tamo maglovito (što pokazuje plava nijansa).

Mars20140325Composite
Kliknite na sliku da se učita u većoj rezoluciji

Inače razlike u boji i nijansama između dve slike u boji su nastale zbog oblaka i dima koji su menjali transparentnost sve vreme i naravno menjali nivo osvetljenosti i kontrast u RGB kanalima dok su se snimali AVI.Sastavljeno od dva panela koje inače redovno šaljem Japancima koji drže centar za fotografije Marsa u ovoj opoziciji.


 
Od istog autora u AM online 2: Altazimutna montaža
U AM:
Putem Kumove slame...

4-1000

 

Na toj slici postavio sam žutu liniju između Merkura i tačke desno. Ako se to rastojanje promeni do poslednjeg snimka, znači u pitanju je telo koje se brzo kreće. Tu istu liniju paralelno prenosim i na sliku 3b i da – vidi se da se desna tačka dosta pomerila. Ali, i Merkur se brzo kreće oko Sunca, a i nebeski svod je zakrivljen, hm… nisam baš sasvim siguran da li sam dobro uradio merenje. Zato na prvoj slici gde sam snimio i Saturn, to je slika 2c, postavljam novu, zelenu liniju između Merkura i Saturna. Tu istu liniju prenosim na poslednju sliku 3b i vidim da je stvarno došlo do promene položaja.

Setim se: Saturn se kreće sporije od Merkura, smatraću da se on nije pomerio, hajde da mi on predstavlja zvezdu nekretnicu. Na slikama 2c i 3b postavljam još jednu, plavu liniju između Saturna i tačke desno i opet je vidljivo da se sporna desna tačka pomerila i to tačno u pravcu Sunca (crne strelice) – dakle to je kometa ISON. Ako sam pogrešio, neka me čitaoci AM isprave.

Slika 1a je u originalu jako tamna jer je to prva slika koju sam snimio u mrklom mraku i to napamet u predviđeni deo neba, pa je naknadno jako posvetljenja u računaru i zato ima tako izraženi šum. I slika 2a je prilično tamna, pa dajem i uvećanu verziju 2b na kojoj se bolje uočavaju tačkice.

Za ljubitelje astronomije, najbolja slika je ona potpisana, bez rednog broja, pa posle svih pomoćnih i dobro “išaranih” slika, tu ostavljam za uživanje.

Bratislav Ćurčić
Author: Bratislav Ćurčić
Bratislav Ćurčić se bavi astronomijom, pravljenjem teleskopa i astrofotografijom još od davnih gimnazijskih dana, pre bezmalo četiri decenije. Od 1988 uživa u prelepom južnom nebu iznad Australije (kao i u prelepim "ovozemaljskim" predelima širom prastarog južnog kontinenta). Kad ne pravi teleskope ili ne pešači Outback-om sa rancem na leđima onda planira nove teleskope ili nova putovanja. Sledeći projekat mu je pravljenje 300mm katadioptričkog astrografa (dva ogledala i tri sočiva), kao i poseta poljima oko Mundrabille u Zapadnoj Australiji, gde je pronadjen jedan od najvećih meteorita ikada na Zemlji . "Samo" 5000km vožnje, prava sitnica :-)

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 5 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 16 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 21 sati ranije