Bilo je baš lepo! David je došao sa svojim refraktorom od 150 mm i najprije pogledali Jacquesa, a onda sačekali Veneru i Jupitra. U početku smo ih gledali malo kroz maglinu oblaka, a onda se noć polako pretvorila u sjajno jutro pa su se planete vide jasnije sve dok se nisu izgubile u svetlosti Sunca.

Na jednoj slici možda čete uočiti avion kao preleće preko Jupitra.

Uočio ga je prvi David pa mi je dovikuno da avion ide baš na Jupiter. Imao sam tek toliko vremena da namestim svoj teleskop baš u trenutku kada je avion stigao do planete.

Nije nešto,al bilo je lepo.

Copy of IMG 6981

Copy of IMG 6984

Copy of IMG 6988

Copy of IMG 6991

Copy of IMG 6999

Fotke nisu ne znam što, ali one su dokaz da nismo prespavali događaj. Bilo bi gašteta!

Posle je došao i kolega Matej Mihelčič koji pravi odlične fotke. Jednom ću ga nagovorit da pošalje koju za AM.

Komet nam ide polako prema zenitu i još samo da se Luna odmakne. Juče sam ga sa dvogledom lepo vidio i uslikao.

Ajde lep pozdrav iz SLO!

Boris

 Od istog autora:

Kometa C/2014 E2 (Jacques)

SN 2014J iz Slovenije

Fotografija C/ F6 Lemmon

Poslednji pogledi na Panstarrs

Kometa Panstarrs - fotografije iz Slovenije II 

Naša zvezda 

Nova i NGC6905


Na toj slici postavio sam žutu liniju između Merkura i tačke desno. Ako se to rastojanje promeni do poslednjeg snimka, znači u pitanju je telo koje se brzo kreće. Tu istu liniju paralelno prenosim i na sliku 3b i da – vidi se da se desna tačka dosta pomerila. Ali, i Merkur se brzo kreće oko Sunca, a i nebeski svod je zakrivljen, hm… nisam baš sasvim siguran da li sam dobro uradio merenje. Zato na prvoj slici gde sam snimio i Saturn, to je slika 2c, postavljam novu, zelenu liniju između Merkura i Saturna. Tu istu liniju prenosim na poslednju sliku 3b i vidim da je stvarno došlo do promene položaja.

Setim se: Saturn se kreće sporije od Merkura, smatraću da se on nije pomerio, hajde da mi on predstavlja zvezdu nekretnicu. Na slikama 2c i 3b postavljam još jednu, plavu liniju između Saturna i tačke desno i opet je vidljivo da se sporna desna tačka pomerila i to tačno u pravcu Sunca (crne strelice) – dakle to je kometa ISON. Ako sam pogrešio, neka me čitaoci AM isprave.

Slika 1a je u originalu jako tamna jer je to prva slika koju sam snimio u mrklom mraku i to napamet u predviđeni deo neba, pa je naknadno jako posvetljenja u računaru i zato ima tako izraženi šum. I slika 2a je prilično tamna, pa dajem i uvećanu verziju 2b na kojoj se bolje uočavaju tačkice.

Za ljubitelje astronomije, najbolja slika je ona potpisana, bez rednog broja, pa posle svih pomoćnih i dobro “išaranih” slika, tu ostavljam za uživanje.

Author: Boris Saksida

Komentari

  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 4 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 10 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije