Ovih dana je na naše nebo kročila nova kometa: C/2014 Q2 Lovejoy. Do nedavno je bila vidljiva samo sa južne hemisfere, ali je trenutno moguće videti je na samom jugu u ponoć, u sazvežđu Columba. Ovi snimci su nastali pre par dana dok je visina komete iznosila skromnih 13-14 stepeni iznad horizonta. Kometa će u narednih par meseci verovatno napraviti pravi mali januarski vatromet jer će u perihelu biti nad našim glavama, odnosno u idealnom položaju za snimanje teleskopom – i već sad izgleda fascinantno.

Australijski inženjer Terry Lovejoy je već neko vreme poznat kao lovac na komete; koristeći svoj relativno mali SC teleskop od 8 inča i vrlo osetljivu kameru postigao je interesantne rezultate za jednog amatera: ovo je njegova peta otkrivena kometa. Obično ljudi misle da se otkrivanje kometa obavlja velikim teleskopima, naravno da je tako lakše ali trik je u sistematskom osmatranju unapred definisanih regiona gde se komete uglavnom pojavljuju, kao i u analizi uglavnom slabo kontrastnih snimaka gde do izražaja dolaze karakteristike kamere više nego bila šta drugo.

     
c2014-Q2-Lovejoy-mw   c2014-Q2-Lovejoy-w
Fotografija u drugim veličinama    Fotografija u drugim veličinama
kometa-mw   kometaw
Fotografija u drugim veličinama   Fotografija u drugim veličinama

Snimci su nastali objektivima od 50mm i 17mm; prvi snimak je kompozit od 15 snimaka od po 10sec, a drugi 4 od po pola minuta. U oba slučaja blenda je bila 2.8 i ISO1600. Za prvi snimak je stakiranje obavljeno u DSS-u a za drugi ručno, u Photoshopu. Time je dosta poboljšan dinamički raspon koji je moguće dobiti, a cela poenta je da je ovo snimano sa tripoda a ne sa ekvatorijalne montaže. Za brzinska snimanja i noćne pejzaže – ovo je idealna metoda.

Od istog autora:

Kometa C/2014 Q2 Lovejoy

C/2014 Q2 Lovejoy - B. Saksida

Božićna kometa i astronauti iznad Istre


Komentari  

Dragan NS
0 #1 Dragan NS 28-12-2014 21:32
Svaka čast!!! Znam koliko truda je potrebno da uloviš za nas novu kometu na nebu...
Svaka čast !!!

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži