pdf

 

Do pred kraj prošlog milenijuma, u svetu su postojale dve supersile. Ring njihovog ideološkog i političkog rata nije bila samo Zemlja, već i kosmos. Dugo su Sovjeti vodili u toj trci za prevlast, sve dok se Amerikanci nisu iskrcali na Mesec. Ekonomski iscrpljeni SSSR sve je teže parirao zapadnom suparniku, da bi na kraju u potpunosti kolabirao. Ali „šta bi bilo da je bilo...“ Pročitaj jedan od mogućih nastavaka ove priče.

 

SSSR-1U ranim jutarnjim časovima 25. decembra 1991. godine Mihail Gorbačov je podneo ostavku i još ono malo ovlašćenja koja je držao preneo na Borisa Jeljcina, novoizabranog predsednika Ruske federacije. Gorbi će ostati upamćen kao prvi i poslednji predsednik Sovjetskog Saveza koji je likvidirao svoju državu. Svet je bio šokiran, a čak su i CIA i KГБ bili zatečeni. Nikada do tada jedna supersila nije nestala sa lica Zemlje sopstvenom voljom. Bez ikakvih spoljnjih pritisaka ili unutrašnjih konflikata većih razmera, Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR) zvanično je prestao da postoji 31. decembra 1991, posle 69 godina postojanja.

Ostatak je istorija ... Ali šta bi se dogodilo da su stvari krenule drugim tokom?

 

  Preuzmite u PDF verziji: 34 strane, 1,94  MB
download

pdf

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 5 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 16 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije

Foto...