Sa američkog orbitera LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) koji obleće oko Meseca i svojim moćnim kamerama snima njegovu površinu, stigla je još jenda izvanredna istorijska fotografija, do sada neviđenog kvaliteta.

Apollo_11-400

Sa visine od svega 24 kilometra ovaj orbiter je pronašao i snimio mesto sletanja lunarnog modula misije Apola 11. Na tom mestu pre 42 godine Nil Armstrong i Baz Oldrin su, u ime čitavog čovečanstva, napravili prvu posetu našem Mesecu. I ranije su područja sletanja ljudske posade na Mesec bila snimana, ali nikad do sada rezolucija snimka nije bila toliko velika. Na snimku se naziru sletna platforma Lunarnog modula, seizmički eksperimentalni monitor, laser reflektor (koji i danas meri rastojanje između Zemlje i Meseca) i njegov poklopac i kamera.

A11vsMLB-510
Grafički prikaz mesta sletanja misije Apla 11

Da iskoristimo priliku i predstavimo fotografiju mesta sletanja Apola 12

M175428601R_thumb
Na kraju: kratak film:

Images and video courtesy of NASA/GSFC/Arizona State University

Nekoliko zanimljivih članaka

Apolo program u brojevima!

20 јул 2009 ... Slika Kopernikusa služi samo kao primer relativnog odnosa šta može kamera sa LRO-a da snimi. Mali crni kvadratić je realna dimenzija ...
www.astronomija.co.rs/misije/1042-ta-moe-lro.html
2 јул 2009 ... Lunar Reconnaissance Orbiter je malopre poslao prvu sliku Mesečeve površine od kako je 23. juna ušao u orbitu. Dve kamere, poznate pod ...
www.astronomija.co.rs/.../931-prva-slika-meseca-sanasinog-lro.html
19 сеп 2009 ... Dnevne i noćne temperature na Mesečevom južnom polu kako ih je izmerio Diviner Radiometer Experiment, jedan od 7 instrumenata na LRO.
www.astronomija.co.rs/misije/1342-lro-novi-pogled-na-mesec.html

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži