Mesec-156
Preuzmite knjigu MESEC (PDF format) download-100

Pre petnaest godina, otprilike, napisao sam jedan članak o Mesecu. To je bilo jako prijatno i zanimljivo iskustvo. Ne samo da sam naučio neke interesantne stvari o našem satelitu, nego mi se svideo i sam proces istraživanja i pisanja. U to vreme nije bilo izvora podataka kao danas i svaki novi je bio rezultat dugog i često mučnog traganja. Knjige su bile isključivo papirne, bez search-a i find-a pa ste morali satima da rijete po stranicama da biste našli neki podatak. Ali, meni se to svidelo i pisanje proširenog članka o Mesecu se nametnulo samo od sebe, a traganje za podacima vremenom je postalo moja opsesija. Mesecima sam pretraživao biblioteke prijatelja i poznanika, listao razne enciklopedije, leksikone, beletristiku i zapisivao.

Tako je to trajalo sve dok proširen članak nije postao knjiga, i to knjiga s kojom nisam znao šta da radim. Nisam znao dalji postupak. Ali sam je srećom prekucao na računaru.

***

1
2
3
Nekoliko stranica iz knjige

Jednom sam mom prijatelju Dušanu Mrđi nabrajao kakve sam sve besmilene stvari u životu radio, pa sam mu pomenuo i tu knjigu. E od tada bi mi on povremeno govorio: „A zašto ti ne bi onu knjigu..?" a ja bih mu odgovarao da nema ko to, bre, da štampa pa sve da ju je pisao neki okaljeni pisac, a ne ja.
A onda, pre tri nedlje, odlučim da stvar presečem i da napravim PDF verziju. Ima tu interesantnih podataka, pa zatim onih do kojih se danas i pored Vikipedije i ostalih izvora ne dolazi lako jer se nalaze samo u nekim starim knjigama koje nisu pretočene na Internet.

Problem je bio što sam imao da sve ažuriraram, dopunim (jer današnje znanje se umnogostručilo od vremena kada sam knjigu pisao), zatim trebalo je sve prelomiti, formatirati, složiti itd. što sve guta vreme. Za takav posao potrebno je bar dva meseca teškog rada, a ja sam imao samo jedan mali nepotrošeni godišnji odmor od deset dana. Zato sam rešio da napravim samo prvi deo te knjige. To je otprilike jedna njena četvrtina i nju, evo sada predajem na čitanje.

pdf MESEC 3,05 MB 77 strana
download

Ostaju, dakle, još tri četvrtine koje sam ostavio za malo posle. Kada će to biti? Pa, računam, ako budem radio ovim tempom, pa da mi je za prvi deo trebalo 15 godina, da će cela knjiga biti pred vama, čitaocima, tamo negde, otprilike 2057-me godine. U svakom slučaju do kraja ovog veka ima da bude gotova. Razume se, ako mi se u međuvremenu ne dogodi neki maler.

 

 

 


Komentari

 • Nela said More
  Jedne godine, sledece ili one tamo, cu... 1 dan ranije
 • boriss said More
  Zdravo.....čitam vas AM....neka... 2 dana ranije
 • boriss said More
  Pozdrav svima,baš vas je lepo... 2 dana ranije
 • gojko91 mrvica99 said More
  odlicno vece, slusamo 2x, dobro jutro AM... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar i inspirativan izbor. Mogućnost... 3 dana ranije

Foto...