voda254

H2O
BIOGRAFIJA VODE

Filip Bol
408 strana
Ćirilica
CENA (u dinarima) Meki povez
U knjižarama 1620
Za čitaoce AM (troškovi slanja uračunati) 1220 naručite

Pročitajte odlomak pdf

voda4bO knjizi

"Biografija vode" Filipa Bola, autora naučnopopularnih knjiga i nekadašnjeg urednika u časopisu Nature, vodi nas u jedinstveno i inteligentno istraživanje svega onoga što znamo i što ne znamo o supstanci koja nas održava u životu. Od biografije do tradicije, od Velikog praska preko rađanja okeana, i sve do samog nastanka života, autorova perspektiva je uvek razumljiva i inspirativna. Filip Bol je svoje delo skrojio prema očekivanjima ozbiljnog čitaoca i ponudio priču o kiši, susnežici, snegu, pari i drugim oblicima H2O, pomažući mu da uvidi zašto je voda tako čudesna supstanca i zbog čega je baš ona matrica života. Od drevnog koncepta vode kao elementa, uviđanja njenog značaja u svetu zemaljske materije, pa do savremenih saznanja i rezultata najnovijih istraživanja, Bol precizno definiše svet u kome živimo – svet u kome život ne bi bio moguć bez vode.

...Njoj se divimo čak i kad ostane ogoljena hemijska ili geološka pojava, očišćena od simboličkih ukrasa, od asocijacija na dušu i život i materinstvo, na čistotu i mladost. Taj naoko jednostavan molekul i danas postavlja ozbiljne izazove naučnicima.

Sadržaj

Predgovor vii
Deo I Kosmički sok
1 Prvi potop . 3
2 Krv Zemlje  . 21
3 Riznice gradne . 55
4 Okeani na nebu 77
Deo II Dve ruke, dve noge
5 Elementi na potezu 109
6 Između neba i zemlje . 142
7 Istine o ledu 172
Deo III Matrica života
8 Pravi eliksir . 207
9 Unutrašnji svemir 233
Deo IV Neobična tečnost
10 Gordost, predrasude i patologija 253
11 Kapljica nečeg žešćeg . 274
Epilog Plavo zlato . 317
Beleške 353
Bibliografija 369
Indeks . 379


O Izdavaču

Heliks_logoIzdavačka kuća Heliks osnovana je sa 2005. godine sa ciljem da srpsko tržište knjiga obogati najboljim svetskim naslovima iz oblasti popularne nauke. Naši čitaoci mogu da uživaju u delima pisaca koji imaju dar da formalni jezik nauke pretoče u uzbudljivo štivo što se s lakoćom čita i razume. Ričard Dokins, Brajan Grin, Mičio Kaku, Karl Segan, Met Ridli, Stiven Pinker, Ričard Fejnman, Pol Dejvis i mnogi drugi poznati autori čine stvaralačku bazu čija dela Heliks objavljuje na srpskom jeziku. Od 2009. godine u našem izdavačkom programu su i knjige srpskih pisaca, a književne oblasti smo proširili naučnom fantastikom.

Naučnopopularne knjige u izdanju Heliksa namenjene su čitaocima koji žele da dobiju jasne i razumljive odgovore na važna pitanja savremene civilizacije i tehnoloških izazova dvadeset prvog veka. One podstiču logičan i racionalan način mišljenja i kritičkog rasuđivanja, kao temeljnog životnog načela za donošenje ispravnih zaključaka.

Heliks neguje visoke profesionalne standarde - precizan i stilski oblikovan književni prevod, čitljiv slog i kvalitetnu štampu. U vremenu u kome ulaganje u znanje i kulturu predstavlja mudru odluku, potrudili smo se da naše knjige učinimo pristupačnijim osnivanjem Heliksovog kluba čitalaca. Dodatne informacije potražite na www.heliks.rs


 


Komentari

 • Sveta said More
  Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 1 dan ranije
 • Siniša said More
  Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Istovremeno i fascinantno i jezivo.... 5 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Hehe,eto našeg i vašeg... Pre 1 nedelje
 • Dragan Tanaskoski said More
  U početku sam je pratio, posle sam... Pre 1 nedelje

Foto...