voda254

H2O
BIOGRAFIJA VODE

Filip Bol
408 strana
Ćirilica
CENA (u dinarima) Meki povez
U knjižarama 1620
Za čitaoce AM (troškovi slanja uračunati) 1220 naručite

Pročitajte odlomak pdf

voda4bO knjizi

"Biografija vode" Filipa Bola, autora naučnopopularnih knjiga i nekadašnjeg urednika u časopisu Nature, vodi nas u jedinstveno i inteligentno istraživanje svega onoga što znamo i što ne znamo o supstanci koja nas održava u životu. Od biografije do tradicije, od Velikog praska preko rađanja okeana, i sve do samog nastanka života, autorova perspektiva je uvek razumljiva i inspirativna. Filip Bol je svoje delo skrojio prema očekivanjima ozbiljnog čitaoca i ponudio priču o kiši, susnežici, snegu, pari i drugim oblicima H2O, pomažući mu da uvidi zašto je voda tako čudesna supstanca i zbog čega je baš ona matrica života. Od drevnog koncepta vode kao elementa, uviđanja njenog značaja u svetu zemaljske materije, pa do savremenih saznanja i rezultata najnovijih istraživanja, Bol precizno definiše svet u kome živimo – svet u kome život ne bi bio moguć bez vode.

...Njoj se divimo čak i kad ostane ogoljena hemijska ili geološka pojava, očišćena od simboličkih ukrasa, od asocijacija na dušu i život i materinstvo, na čistotu i mladost. Taj naoko jednostavan molekul i danas postavlja ozbiljne izazove naučnicima.

Sadržaj

Predgovor vii
Deo I Kosmički sok
1 Prvi potop . 3
2 Krv Zemlje  . 21
3 Riznice gradne . 55
4 Okeani na nebu 77
Deo II Dve ruke, dve noge
5 Elementi na potezu 109
6 Između neba i zemlje . 142
7 Istine o ledu 172
Deo III Matrica života
8 Pravi eliksir . 207
9 Unutrašnji svemir 233
Deo IV Neobična tečnost
10 Gordost, predrasude i patologija 253
11 Kapljica nečeg žešćeg . 274
Epilog Plavo zlato . 317
Beleške 353
Bibliografija 369
Indeks . 379


O Izdavaču

Heliks_logoIzdavačka kuća Heliks osnovana je sa 2005. godine sa ciljem da srpsko tržište knjiga obogati najboljim svetskim naslovima iz oblasti popularne nauke. Naši čitaoci mogu da uživaju u delima pisaca koji imaju dar da formalni jezik nauke pretoče u uzbudljivo štivo što se s lakoćom čita i razume. Ričard Dokins, Brajan Grin, Mičio Kaku, Karl Segan, Met Ridli, Stiven Pinker, Ričard Fejnman, Pol Dejvis i mnogi drugi poznati autori čine stvaralačku bazu čija dela Heliks objavljuje na srpskom jeziku. Od 2009. godine u našem izdavačkom programu su i knjige srpskih pisaca, a književne oblasti smo proširili naučnom fantastikom.

Naučnopopularne knjige u izdanju Heliksa namenjene su čitaocima koji žele da dobiju jasne i razumljive odgovore na važna pitanja savremene civilizacije i tehnoloških izazova dvadeset prvog veka. One podstiču logičan i racionalan način mišljenja i kritičkog rasuđivanja, kao temeljnog životnog načela za donošenje ispravnih zaključaka.

Heliks neguje visoke profesionalne standarde - precizan i stilski oblikovan književni prevod, čitljiv slog i kvalitetnu štampu. U vremenu u kome ulaganje u znanje i kulturu predstavlja mudru odluku, potrudili smo se da naše knjige učinimo pristupačnijim osnivanjem Heliksovog kluba čitalaca. Dodatne informacije potražite na www.heliks.rs


 


Komentari  
Aleksandar Zorkić
0 #2 Aleksandar Zorkić 14-04-2016 16:08
Prevodilac je Ana Imširović Đorđrević. Knjiga je štampana na ćirilici. Ne znam da li postoji prevod na hrvatski.
Dragan
0 #1 Dragan 14-04-2016 07:37
Ne vidim ime prevodioca. Kakvih sve "prevodilaca" ima kod nas, to je veoma vazno. Ako treba da dam novac za knjigu, necu valjda morati jos i da se nerviram zbog "prevoda".
Konkretno, citao sam odlomak iz knjige i vec u prvim sekundama sam naisao na rec LJUSAKA. Ako ne postoji drugi prevod, ispasce da cu morati negde da nadjem tu knjigu na hrvatskom (nije naravno ni to garancija da ce valjati), ili u originalu, gde necu bas sve razumeti ili.... Po svemu sudeci, ovu knjigu necu moci nikada procitati.
Dodaj komentar