“Samo vas gledam i pitam se: dokle ćete više majku li vam vašu seljačku!”
Radovan III

Da se odmah razumemo. Iako lupetanja na astro teme domaćih medija deluju zanimljivo i smešno (zahvalan sam da se u bilo kom kontekstu pomene Rea, Titan ili Kasini) ono je pogubno jer je većini čitalaca/gledalaca to jedini izvor informacija i na osnovu tih katastrofalno loše napisanih članaka javnost gradi mišljenje o svemirskim istraživanjima i nauci uopšte.

NASA je sazvala za četvrtak konferenciju za štampu na kojoj će predstaviti bitna otkrića iz oblasti astrobiologije. Poštuje se standardna procedura. Desetak minuta pre početka konferencije javnosti će biti dostupan članak u odgovarajućem naučnom časopisu, ilustracije, video fajlovi, tabele, grafikoni i sl. Naravno, dosta toga procuri i već sada znamo detalje sa te konferencije. Spektakularno i bitno jeste, ali potpuno drugačije od onog što prikazuju naši mediji.

Na prste jedne ruke se mogu nabrojati redakcije u Srbiji koje imaju bar jednu kompetentnu osobu iz oblasti nauke. RTS ima, ali je izgleda na odmoru. Jedna od udarnih vesti na javnom servisu je i “Nasa otkrila život u svemiru?”. Senzacionalistički naslov koji nema nikakve veze sa ovom konferencijom. U tekstu dalje stoji:

“Уколико су заиста откривени докази живота у свемиру, то би могло да буде једино на Марсу или на Сатурновом месецу Rhea, који има ретку атмосферу састављену од кисеоника и угљен-диоксида” 

Odmah bode u oču Rea, veliki ledeni mesec, jedno od najdosadnijih mesta u Sunčevom sistemu. Sa bilo kog stanovišta. Tanka atmosfera ne znači ništa. Imaju je i još neki sateliti.


Rea - ledeni saturnov Mesec

“Додатну потврду да је живот пронађен баш тамо, даје и чињеница да се сонда Cassini Америчке свемирске агенције недавно вратила са истраживачке мисије са тог подручја.” 

Ah, kako bi bilo lepo da nam letelica može otići do Saturna pa onda da se vrati na Zemlju sa uzorcima pa nastavi dalje malo do Merkura i Marsa a potom obiđe Io jer je vulkan Tvaštar opet proradio. Nakon toga skrene desno do Neptuna, okupa se u Tritonovim gejzirima i uspešno se prizemlji kod Bašaida.

Kasini se nije vratio. Ostaje u Saturnovom sistemu sve do 2017 godine kada će septembra iste godine “pasti” na Saturn.

 


Jezera na Titanu - kompjuterski generisana slika na osnovu podataka Kasini letelice

 

Blic tekstom “NASA izazvala haos u svetu najavom priče o životu u svemiru” nastavlja u duhu RTS-a.

“Pretpostavlja se da će NASA, na osnovu podataka koje je prikupila svemirska sonda “Kasini”, i zvanično potvrditi da su pronađeni dokazi postojanja života na jednom od Saturnovih meseca. “

Neće!

“U tankom atmosferskom sloju drugog Saturnovog meseca Rea, pronađen kiseonik, što je prvi takav potvrđen nalaz kada se radi o planetama koje se nalaze u Zemljinom solarnom sistemu. 

Majko mila. Šta tek ovo znači? Zemljin solarni sistem? Druga stvar, tanke atmosfere bogate kiseonikom imaju i Jupiterovi sateliti Evropa i Ganimed. Takva atmosfera ne nastaje biološkim procesima.

Većina domaćih medija prepričava vest RTS-a dok Prva TV tvrdi: “NASA ima saznanja o postojanu života na drugim planetama”. U članku piše da se na Enceladusu nalaze aktivni vulkani. Naravno, nema ih. Ali je to ogroman korak napred od ranijih tvrdnji kako su na Suncu pronađeni vulkani! Da, da.. na Suncu!


Mono Lake - alkalno jezero u Kaliforniji

Eto, sada kada smo ovo razjasnili uživamo u novim saznanjima da voda nije presudna za nastanak i razvoj života, razmišljamo o jezerima  na Titanu i čekamo konferenciju koja počinje u 19:00 GMT.

 

 

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...