MilanRazgovaramo sa Milanom Lazićem, ovogodišnjim pobednikom Mesijeovog maratona u Srbiji. Milan ima 13 godina, a ove godine je maksimalno iskoristio odlično vreme i na takmičenju je postigao rekodnih 95 detekcija M objekata. Na Letenku je prvi put došao 2010. sa ocem i to mu je očito bilo važno osmatračko iskustvo. Zatim je došao i prošle godine ali sad već kao iskusan osmtrač pa je učestvovao u letnjem takimičenju i ostvoji drugo mesto. Time je privukao opšte simpatije i publike i takmičara. Da taj uspeh nije slučajan i prolazno interesovanje za osmatranje pokazala je ova godina kada se Milan, ovog puta u pratnji svog ujaka, pojavio na Maratonu i – suvereno pobedio.


Milane, kada si počeo da posmatraš nebeske objekte? Zašto, tj. otkud ti ta ideja?

Milan-prijava
Milan popunjava prijavni list za tamičenje u Maratonu

Pa za astronomiju sam se zainteresovao još sa 4-5 godina kada me je ujak izvodio napolje, pokazivao mi sazvežđa, pa smo gledali meteore kao i planete, a kasnije mi je dao i Karl Seganovu knjigu "Kosmos". Jedan dan došao sam kod njega gde smo slušali sletanje na Titan (ne sećam se koja je to misija bila). Tako sam se zainteresovao za svemir i astronomiju.

Koji teleskop imaš i kako si počeo da prikupljač osmatgračko iskusto?

Teleskop 114/900 sam kupio 2009. godine, one zime kada su temperature bile i do -20 tako da nismo uhvatili puno vedrih noći, a i ono što smo uhvatili bilo je neuspešno, jedva smo uspevali da naciljamo Mesec i Jupiter.

Prvi objekat koji sam lepo video kroz njega, u leto pre Letenke 2010, bio je M13 koji je našao moj ujak. Kasnije, iste noći, pronašli smo i M31, tj. Veliku galaksiju u Andromedi.

Na Letenci sam za vreme osmatračkog takmičenja celu noć bio sa Aleksandrom Medićem pa sam svaki objekat koji je on našao video i tako sam znao koje su otprilike veličine objekti pošto sam ja mislio da su svi kao Andromeda. Posle kada sam se vratio kući počeo sam masovno da nalazim objekte i to one veće. A galaksije koje sam prve našao bile su M81 i M82 i to su mi najlepši objekti.

Dodala-pehara
Milan Lazić prima pobednički pehar za 2012. od sudije Mraka Savića

Odakle posmatraš? Imaš li svoje osmatračko mesto?

Posmatram iz sela gde žive moji baba i deda, roditelji od ujaka i mame. Tamo nema toliko svetlosne zagađenosti, mada se ipak vidi Beograd.

Kako si se pripremao za maraton?

Za maraton smo jedino uhvatili prošli vikend. Našli smo 102 objekta, i tada sam prvi put video galaksije u Devici koje mi je ujak pokazao zato što ih je on pronašao par dana pre toga, a ja nisam mogao zbog škole i školskih takmičenja da dođem u selo.

Da li si na svojim osmatranjima uspeo da vidiš sve M objekte?

Na posmatranjima sam uspeo da vidim sve M-ove.

Imaš li neki svoj objekat, neki koji ti se posebno sviđa pa ga posebno rado gledaš?

Postoji dosta M-ova koje volim da gledam: M81 i M82 posebno volim, M42 je prelep, M13 samo mi je žao sto moj teleskop ne može da razdvoji zvezde u njemu, ceo strelac je prelep, a posebno M8, M17, M28. Slučajno sam našao M11 kada sam ušao u kuću da vidim neke karte, vratio se i on je bio u vidnom polju...


PRVI, nezvanični izveštaj:


MM 2012 - ko dolazi i druge vesti

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...