Deseti, jubilarni Mesijeov maraton će biti održan na Andrevlju. Počinje prikupljanje prijava za takmičenje! Obezbeđen je odličan trodnevni smeštaj za takmičare. Broj - ograničen.

Mmaratonandrevlje

Jubilarni, deseti maraton u oragnizaciji AM će imati međunarodni karakter i za sada se zna da gosti dolaze  iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Mađarske i Slovačke. Maraton će se održati na Andrevlju, nekih pet kilometara severno od Letenke (dosadašnjeg mesta održavanja maratona). Od Novog Sada do Andrevlja će biti obezbeđen autobuski prevoz.

restoran
Restoran u Kongresnom centru.

Na Andrevlju takmičare očekuje odličan smešataj u Kongresnom centru „Andrevlje”. Centar razpolaže sa jednokrevetnim, dvo- i trokrevetnim komfornim sobama i brojnim dodatnim sadržajima  za ugodan boravak i provod o čemu smo pisali u prvom broju našeg štampanog časopisa. Andrevlje je jadno od najlepših izletišta u Vojvodini. Nalazi se u Nacionalnom parku „Fruška gora“, 30 kilometara od Novog Sada, u šumi, na nadmorskoj visini od 300 metara. Osmtrački uslovi su vrlo dobri s obzirom na preosvetljenost čitave Vojvodine.

Pravilnikom o takmičenju predviđeno je da svaki takmičar može da ima jednog pomoćnika koji se smatra učesnikom u takmičenju. Za sve učesnike u takmičenju su  obezbeđeni smeštaj i dva obroka dnevno i to ručak i večera (po planu u vreme doručka svi učesnici će spavati).

Prijave za takmičenje šaljite na adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Napišite svoje ime i prezime, mesto prebivališta i da li dolazite sa pomoćnikom ili ne.

KOTIZACIJA

Pansion na Andrevlju košta između tri i pet hiljada, ALI učesnici takmičenja će za sve vreme – tri dana i dve noći – platiti kotizaciju od svega hiljadu dinara. Članovi Kluba ljubitelja Astronomskog magazina imaju, specijalan popust i plaćaju samo 500 dinara!

sala
Sala Centra

SUDIJE

Glavni sudija maratona je Aleksandar Medić, prošlogodišnji pobednik aratona. On će imati dva pomoćnika i to su: Mile Kočić i Janko Mravik pobednici nekih od prethodnih maratona.

NAGRADE

Za pobednike Maratona obezbeđene su vredne nagrade i pehari.

dvogledi

1. mesto Telescop service 20x80
2. mesto Telescope service 8x56
3. mesto Telescope service 10x50

Dvogled za pobednika Maratona je obezbedilo Astronomsko društvo Novi Sad (ADNOS), a pehare, već po tradiciji poklanja Janko Mravik.

FILM

Tokom boravka na Andrevlju biće snimljen dokumentarni film o takmičenju.

Program

Petak, 1. april

18:00 Doček gostiju

19:00 Pozdravna reč i koktel za takmičare, novinare i specijalne goste.  Ako vremenske prilike dozvole to veče i tokom noći održaće se slobodno osmatranje i to će biti prilika da se takmičari upoznaju sa nebom nad Fruškom gorom i tako pripreme za takmičenje. Gostima će takođe biti omogućeno da posmatraju kroz teleskope.

U slučaju lošeg vremena u jednoj od kongrsenih sala biće održana serija kratkih predavanja te projekcija naučno popularnih filmova.

Subota, 2. april

Predavanja, zvanični razgovori sa predstavnicima astronomskih drštava. Dogovor o budućoj saradnji. Predstavnici svake zemlje imaće prilike da ostalima predstave najvažnije aktivnosti u svojoj zemlji.

Uveče i tokom noći: takmičenje. Od ponoći do jedan sat pauza uz čaj.

U slučaju lošeg vremena održaćes se niz predavanja, projekcija i drugi prigodni programi.

Nedelja 3. april

Svečani ručak, dodela nagrada. Kraj.

Nebeski događaji

U noći između petka i subote u dometu teleskopa će biti Saturn i Pluton, zatim, u cik zore, Venera.  U subotu Sunce izlazi u 6 sati i 20 minuta, a zalazi u 19 sati i 9 minuta.

U tim, prvim večernjim satima subote moći će da sa posmatra Jupiter, zatim Saturn.

Najblje vreme za posmatranje objekata dubokog neba, a to su baš oni koje takmičari traže, je između 20:33 i 4:55.

Od ponoći moći će da se vide Saturn i Pluton. Sunce u nedelju izlazi u 6 sati i 18,5 minuta.

andrevlje-panorama

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka