eso1419sr — Saopštenje organizacije - 19. jun 2014.

Danas se odigrala ceremonija koja obeležava početak radova na Evropskom izuzetno velikom teleskopu (E-ELT) Južne evropske opservatorije. Raznet je deo vrha Cerro Armazones, visok oko 3000 metara, što je prvi korak ka izravnanju platoa na kojem će biti izgrađen najveći optički/infracrveni teleskop na svetu.

eso1419a

Svečanom početku radova, održanom na Paranal Opservatoriji, 20 km od mesta eksplozije, prisustvovali su istaknuti gosti iz Čilea i zemalja članica ESO-a, predstavnici lokalne zajednice, naučnici koji rukovode celim projektom kao i zaposleni u ESO-u. Ceo događaj je prenošen i online i snimak je dostupan za javnost.

Naredbu za početak izravnjanja dala je Ximena Rincón, Generalni sekretar Saveta predsedništva Republike Čile.

Početak radova obeležila je eksplozija kojom je Čileanska kompanija ICAFAL Ingeniería y Construcción S.A.  raznela vrh Cerro Armazones i time “raznela” oko 5000 tona stena. Ovo je samo jedan deo komplikovanog procesa poravnanja koji će uobličiti vrh planine tako da će ista moći da udomi 39-metarski teleskop i njegovu ogromnu kupolu. Ukupno će biti potrebno prerasporediti 250 000 tona stena da bi se napravila platforma dimenzija oko 150 x 300 metara, na kojoj će se nalaziti novi teleskop.

Građevinski radovi na platou Cero Amazones počeli su u martu 2014. godine i očekuje se da će trajati 16 meseci. Oni uključuju postavljanje i održavanje puta, izgradnju platforme na vrhu, kao i postavljanje temelja [1].

Prve opservacije E-ELT-jem planirane su za 2024. godinu, kada će početi da se bavi najvećim izazovima s kojima se astronomija suočava danas. Džinovski teleskop će nam omogućiti da istražujemo za sada nepoznata prostranstva univerzuma - on će biti "najveće svetsko oko upereno ka nebu".

Beleške

[1] Sve zgrade koje će biti podignute na budućem gradilištu su opisane u E-ELT predlogu za izgradnju, dokumentu od 264 strane, koji sadrži sve detalje različitih aspekata projekta, zajedno sa izvršnim planovima. U junu 2011, Savet ESO je prihvatio revidirani osnovni dizajn, a u decembru 2012 je prihvaćen u potpunosti prihvaćen E-ELT program (vidi takođe ann13019, ann13033 i ann13042).

Više informacija

ESO je najistaknutija međunarodna astronomska organizacija u Evropi i najproduktivnija zemaljska opservatorija na svetu. Podržava je 15 zemalja članica: Austrija, Belgija, Brazil, Češka, Danska, Francuska, Finska, Nemačka, Italija, Holandija, Portugal, Španija, Švedska, Švajcarska i Velika Britanija. ESO sprovodi vrlo ambiciozan program fokusiran na dizajn, izgradnju i upravljanje najmoćnijim astronomskim opservatorijama na Zemlji, koje će omogućiti značajna naučna otkrića. Takođe, ESO ima vodeću ulogu u promovisanju i organizovanju saradnje u oblasti astronomskih istraživanja. ESO vodi tri jedinstvene posmatračke lokacije u Čileu: La Sija, Paranal i Šahnantor. Na Paranalu, ESO upravlja Veoma velikim teleskopom, najnaprednijim teleskopom na svetu u oblasti vidljive svetlosti, a rukovodi i teleskopima za pregled neba. VISTA radi u oblasti infracrvene svetlosti i najveći je teleskop za pregled neba na svetu, dok je VST najveći teleskop dizajniran da sprovodi pretraživanja neba isključivo u oblasti vidljive svetlosti. ESO je evropski partner na revolucionarnom projektu ALMA, najvećoj astronomskoj opservatoriji današnjice. ESO trenutno radi na projektovanju i izgradnji Evropskog izuzetno velikog teleskopa, koji će postati “najveće svetsko oko upereno ka nebu”.

Linkovi

Kontakt

Ivana Horvat
Astronomsko društvo Novi Sad
Petrovaradin, Srbija
Mob.: +381 64 287 27 36
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Lars Lindberg Christensen
Head of ESO ePOD
Garching bei München, Germany
Tel.: +49 89 3200 6761
Mob.: +49 173 3872 621
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ovo je prevod ESO saopštenja za javnost eso1419.


Najveći teleskop na svijetu graditi će se u Čileu

Ciklus: TELESKOPI DANAŠNJICE - tonski zapisi predavanja

Mamutski europski teleskop

Evropski giganti u astronomiji


 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 16 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...