hoking

Sa zakašnjenjem javljamo da se profesor Stiven Hoking razboleo. Naime, sredinom aprila hitno je prevezen u bolnicu zbog plućne infekcije, a sa Univeriteta Kembridž u kome je Hoking pvoveo svoj radni vek, je javljeno kratko: „Professor Hawking is very ill". U međuvremenu je stigla i vest dobra vest, tj. da se profesor Hokin oseća dobro i da mu život nije ugrožen, ali da je i dalje zadržan u bolnici zbog bolničkog posmatranja.

Stiven Hokin je najpoznatiji živi naučnik. Simpatije najšire javnosti privukao je svojom čvrstom voljom da se odupre problemima koje donosi teška bolest od koje pati već više od četiri decenije. Svojevremeno kada je otkriveno da boluje od amiotrofične lateralne skleroze lekari su mu dvali dve godine života. Međutim Hokin danas ima 67 godina i iako je praktično nepokretan, vrlo je aktivan. Nedavno je imao turneju po SAD, a ove godine po sili zakona odlazi u penziju, iako će nastaviti da radi kao profesor emeritus.

S vremena na vreme Hoking privuče pažnju čitavog sveta nekim bizarnim nastupom. Tako je pre nekoliko godina učestvovao u pripremama za kosmički let i proveo nekoliko sati u avionu za simulaciju bestežinskog stanja, zatim, nastupio je u jednoj epizodi Simpsonovih, napisao nekoliko zabavnih knjga itd. Naravno, naučna javnost ga ceni zbog njegovih naučnih radova u vezi crnih rupa, kosmologije itd.


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 17 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...