bolidRusija

Jutros u 9:22 po lokalnom vremenu snažan bljesak obasjao je Ural u Rusiji a zatim se čula detonacija od koje su pucala stakla na prozorima kuća. Izveštači javljaju da je preko 500 ljudi ozleđeno uglavnom od krhotina stakla. Među povređenima ima, kako se navodi, 67 dece, a tri odrasla lica su zadobila ozbiljnije povrede. Eksplozija se dogodila nakon ulaska meteoroida u atmosferu Zemlje i prethodila je najavljenom proletu asteroida 2012 DA14 kasno večeras po našem vremenu. Iz Evropske svemirske agencije međutim tvrde da jutrašnja eksplozija nad Rusijom nema nikakve veze sa pomenutim asteroidom, te da su to dva međusobno nepovezana događaja.

Svedoci jutrašnjeg događaja u Rusiji govore o velikom, blještavom sjaju i potom o gromoglasnoj eksploziji koja je izazvala paniku među pešacima Čeljabinska, milionskog grada istočno od planine Ural.

Izveštači iz Rusije javljaju da je odmah nakon eksplozije ruska armija stavljena u stanje pripravnosti i da su neki nacionalistički političari posumnjali da iza ovog događaja stoji prikriven strani faktor. Vladimir Žirinovski, lider Liberalno demokratske partije, kako javlja Indepenent, izjavio je da je ekpslozija posledica testiranja novog američkog oružja uperenog protiv Rusije.

Naučnici inače smatraju da je eksplozija verovatno uzrokovana raspadom meteorita prečnika oko jednog metra i sastavljenog od gvožđa i nikla.

 

Meteori, meteoroidi i meteoriti šta su to?

Novi snimci udra meteorita

Kiša meteora zasula Rusiju

Eksplozija meteoroida nad Rusijom


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 16 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...