kamera AM

 

 

 

msec PaulWilhelm Zibert

 

Od 10:43 do 10:46 - izmedju tog vremenskog intvervala na snimku se vidi leteći crni objekat koji velikom brzinom proleće... ove tačkice nepomične na snimku su prljavština na senzoru... ali su one nepomične. Vidjao sam i kod drugih fotografa na par snimaka isto tako proleće nešto crno. Neki su rekli da su možda asteroidi.... Šta je to?

 PaulWilhelm Zibert

 

  

 

TV Astronomija


Komentari  

Danijel Reponj
0 #11 Danijel Reponj 30-11-2016 14:37
Nema problema. Ako ništa drugo, jedno iskustvo više koje će ti možda biti od koristi u budućnosti, tko zna za šta, nikada se ne zna.

Stellarium ti je besplatan, a odličan planetarijski program koji će ti pružiti puno zabave. Ono, postaviš si prikaz na dan tvojeg rođenja i pogledaš u kojoj je fazi bio Mjesec, koji su se planeti vidjeli te noći, ili recimo na dan neke pomrčine Sunca ili Mjeseca u prošlosti, nekog događaja iz povijesti i slično, a možeš vidjeti i kako će izgledati neka buduća pomrčina i još puno toga. :-)
PaulWilhelmZibert
0 #10 PaulWilhelmZibert 28-11-2016 10:10
Kad ugrabim vremena instaliracu taj softwer pa cu zaista da odgonetnem enigmu.Hvala na sugestiji Danijel Reponj
Joza
0 #9 Joza 28-11-2016 08:59
Iz filma sam izdvojio pojedinačne sličice oba preleta. Oba preleta imaju po tridesetak sličica.
Na slikama objekat vrlo brzo menja oštrinu i imam utisak da se rotira oko svoje ose.
Zbog sličnosti po obliku i veličini sa zrncima prašine na senzoru, mislim da se jednostavno radi o zrncima prašine koja su proletela ispred samog senzora ili se skotrljala niz njega.
Danijel Reponj
+1 #8 Danijel Reponj 24-11-2016 20:35
Ah to, s obzirom da je Mjesec u fokusu, a leteći objekt nije, najvjerojatnije je riječ o mušici koja ti je u blizini preletjela kroz vidno polje teleskopa. Ne bih rekao ni da je ptica, one lete dalje i u fokusu su.

Najbolje bi bilo da izvučeš sve sporne frameove iz filmića i onda ih pregledaš jednog po jednog, tako ćeš dobiti slike koje možeš pokušati malo izoštriti, posvijetliti i slično pa ti možda tajanstveni letač otkrije tajnu tko je. :-)

Naravno, moguće je i da je neki od satelita, međutim oni su isuviše mali da ih se može ovako snimiti, pa jedini kandidat ostaje ISS, no kako ne znamo datum i točno vrijeme u sekundu kada je taj dio snimka snimljen, ne mogu to potvrditi.

Instaliraj si Stellarium, podesi svoje koordinate od kuda si snimao Mjesec i odvrti na datum i točno vrijeme snimanja pa ćeš vidjeti je li Međunarodna svemirska stanica tada možda napravila tranzit preko Mjeseca. Ako je, to je bio pogodak na lotu, a ako nije, riječ je najvjerojatnije o mušici. Eto, nadam se da sam pomogao. :-)
МИЛАН
0 #7 МИЛАН 24-11-2016 15:02
Obratite paznju na snimci negde iza 10-te minute.
Kako se malo zatrese kamera, isto toliko, u istom smeru i potpuno sinhtronizirano sa kamerom zatresu se i tackice.
Dalje, obratite paznju: tackice se ne krecu po ekranu. Svo vreme tackice ostaju na istom mestu na ekranu, samo se Mesec krece s leva na desno a, naravno, tackice (u odnosu na Mesec) s desna na levo !
Valjda ne treba jos?
Pozdrav iz Skopja
PaulWilhelmZibert
0 #6 PaulWilhelmZibert 24-11-2016 09:13
Danijel Reponj
Pa pise u opisu clanka.Prasina je nepomicna i ona je staticna na snimku i nikako ne moze biti dinamicna.Ja ne znam jedino ptica da je letela na visini od nekoliko kolimetara i to tipa lasta ili senica pri tom uvelicanju...Ni ko nije rekao da je nesto vanzemaljsko... vec interesuje nas teorije objekta ili sta god to bilo.
Danijel Reponj
0 #5 Danijel Reponj 23-11-2016 17:48
12 minuta je predugo i prenaporno za gledati u ovaj filmić. Na kojoj minuti se vidi to o čemu pišete? Sve što sam vidio do sada je prašina.
PaulWilhelmZibert
+2 #4 PaulWilhelmZibert 22-11-2016 15:09
Pa prasina sam naveo da su crne tackice i one su nepomicne...zna ci staticne su.Pri ovom uvecanju mislim da bi to moralo biti jato koje leti na zaista ogromnoj visini,ili je to bila jedna ili dve ptice?Posto ja sa ovim objektivom fotografisem i ptice takodje...one su bez upotrebe teleconvertora koji sam ovde koristio mnogo mnogo vece,cak i divlje patke i guske koje lete na velikim visinama izgledaju zaista veliko.Ne znam sta bi ovako sicusno moglo da leti pri tom uvecanju od 1100mm+2x toliko na crop telu je jos vise nego 2200mm+1.3x DX crop je zaista ogromna zizna daljina :) imamsnimke aviona putnickih bez ikakvih teleconvertora i DX crop 1.3x opcije na aparatu,sam snimao i oni zaista mnogo mnogo vece izgledaju nego ovaj mali crni objekat.Znaci ocekujem objasnjenje da je ptica mala kao senica ili lasta letela na nekoj velikoj visini...mozda nebih znao...Niko nije nije ni pomislio da je mozda vanzemaljsko... nego da je zaista cudno iskreno meni.Jer ovaj objektiv sam koristio za snimanje i malih ptica i svasta jos necega.
Ljubomir
+2 #3 Ljubomir 22-11-2016 12:31
- Verovatno neki satelit, objekat je mutan, dakle blize od Meseca.
Vladimir Kerleta
0 #2 Vladimir Kerleta 22-11-2016 10:40
Ja sam uocio dva objekta, u razmaku od 2 sekunde i let im nije paralelan (a izgleda da je putanja zakrivljen). Prema brzini, izgleda da su bliski i da se radi o kretanju u atmosferi. Licno mislim da si sa mesecom zumirao deo pticijeg jata, a dva objekta sa dve parabole koje se seku odgovaraju obrascu letenja u jatu. Poznato je da mesec zauzima 30 lucnih minuta, precizno izmeri vreme preleta i dobices visinu na kojoj je letelo jato.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 
Instagram AM Fotografije AM (FLICKR) YT kanal AM
 
 
 
Zanimljiva pitanja i odgovori
 
 

leksikon 190 

 tvastronomija18

 sad

ODABRANA MESTA
Svet nauke
ADNOS vivafizika adastra
aduniverzum
astrobobo
zvjezdarnica
auvidulini eureka BOR logo
marininiafizika