Physics - 2023's Biggest Breakthroughs

2023. godine, fizičari su pronašli pozadinu gravitacionog talasa koja je nastala sudarima supermasivnih crnih rupa, teleportovanu kvantnu energiju u laboratoriji i zbunjeni otkrićima JVST-a koji potencijalno razbijaju kosmologiju.

Automatski prevod je dobar!
Za vas odabrao: Dragan TANASKOSKI

Fizika2023 1 

Fizika2023 2

Fizika2023 3

 

image.gif
 
00:05 Niskofrekventni Gravitacioni Talasi
Kada se galaksije sudaraju, njihove supermasivne centralne crne rupe se spajaju — sudar je toliko nasilan da potresa samu tkanje prostor-vremena. U junu, više međunarodna grupa je objavilo da su pronašli rezultujuće gravitacione talase koji menjaju prividni ritam pulsara.
 
04:23 Kvantno Teleportovanje Energije
Protokol za kvantno teleportovanje energije je predložen 2008. godine i uglavnom je ignorisan. Sada su dva nezavisna eksperimenta pokazala da on funkcioniše. Novi kvantni protokol efektivno pozajmljuje energiju sa udaljene lokacije i time ne krši nikakve svete fizičke principe.
 
08:46 Otkrića sa Teleskopa James Webb
Prva runda velikih rezultata iz osmatranja napravljenih pomoću Teleskopa James Webb je objavljena ove godine. Oni uključuju osmatranje svetlosti iz galaksija koje su svetlele otprilike 300 miliona godina nakon velikog praska. Smatralo se da su gigantske crne rupe bile samo sporedni akteri u ranoj kosmičkoj priči, ali nedavni uvidi JWST-a otkrivaju neočekivanu obilnost ovih zveri. JWST je takođe uočio 42 intrigantna para objekata koji orbitiraju jedan oko drugog.

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...